U TRCI 13 FILMOVA U Vrnjačkoj Banji se od 12. do 16. avgusta održava Festival filmskog scenarija

G. ĆIROVIĆ

10. 08. 2022. u 11:41

U prestonici srpskog kontinentalnog turizma od 12. do 16. avgusta biće održan tradicionalni, 46. po redu Festival filmskog scenarija, jedna od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji.

У ТРЦИ 13 ФИЛМОВА У Врњачкој Бањи се од 12. до 16. августа одржава Фестивал филмског сценарија

G.Šljivić

Na letnjoj pozornici vrnjačkog amfiteatra „Danilo Bata Stojković“, kao i u sali ovdašnjeg bioskopa publika i stručni žiri u glavnom takmičarskom programu imaće priliku da vide ukupno 13 igranih filmova srpske kinematografije, nastalih između dva festivala.

U trci za nagrade naći će se „Ala je lep ovaj svet“ po scenariju Andreja Šepetkovskog kome je pripala čast da premijernom projekcijom otvori festival, „Heroji radničke klase“, Zlatni dečko“, „Porno priča“, „Kelti“, „Pucnji u Marseju“, „Toma“, „Strahinja Banović“, „Jenga čudna igra“, „Heroji“, „Bilo jednom u Srbiji“, „Nebesa“ i „Leto kada sam naučila da letim“.

- Pred svečano otvaranje i ove godine planiran je defile učesnika crvenim tepihom na Trgu kulture. Ljubitelji filmske umetnosti moći će na ovaj način da pozdrave učesnike i protagoniste, a na istom mestu biće održan koncert filmske muzike simfonijskog orkestra – kaže Saša Milenković, direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja.

O nagradama na ovogodišnjem festivalu odlučivaće stručni žiri koji čine Milan V. Puzić, Milutin Petrović i Dejan Zečević. Jednu nagradu tradicionalno će dodeliti žiri novinara, a svog favorita izabraće i publika. Najboljem mladom glumcu biće dodeljena nagrada „Marko Živić“, za doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji biće uručeno priznanje „Zlatno pero, a za doprinos festivalu žiri grada domaćina dodeliće repliku rimskog zlatnika.

PRATEĆI PROGRAMI

U okviru pratećih programa predviđene su Škola filmske dramaturgije i Škola filmske kritike, Simpozijum „Hrišćanstvo na filmu“, izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1970-1979“, kao i promocija knjige Milana Nikodijevića „Zabranjeni bez zabrane“ i monografije „Dinko“. U programu „preko plota“, pored ostalog, planirana je i projekcija dokumentarnog filma Miroslava Stašića „Deca sunca“ o rokenrol sceni Vrnjačke Banje.

ODUSTAJANjA

NEZADOVOLjNI terminom i mestom projekcija svojih ostvarenja, autori filmova „Mrak“ i „Usekovanje“ odlučili su da povuku svoje filmove sa Festivala, dok prema poslednjim informacijama film Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ neće biti prikazan u takmičarskom programu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)