SEĆANJE NA LEGENDARNE GLUMCE: Počeli tradicionalni "Dani Bate Stojkovića" u Vrnjačkoj banji (FOTO)

G. Ćirović

09. 08. 2022. u 20:56

UZ prigodnu svečanost i u prisustvu Batinih prijatelja, kolega i poštovaoca, u Vrnjačkoj Banji su počeli „Dani Bate Stojkovića“, tradicionalna manifestacija posvećena velikanu srpskog glumišta koji je, osim na velikom i malom ekranu i na pozorišnim daskama, ostavio neizbrisiv trag i među Vrnjčanima kao svojim domaćinima.

СЕЋАЊЕ НА ЛЕГЕНДАРНЕ ГЛУМЦЕ: Почели традиционални Дани Бате Стојковића у Врњачкој бањи (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

U svojevrsnom glumačkom „Parku sećanja“, smeštenom u centralnom banjskom parku, u kojem su simbolično posađena stabla različitog drveća za preminule glumce – Dragana Nikolića, Milenu Dravić, Danila Batu Stojkovića, Nebojšu Glogovca, Marka Nikolića, Voju Mirića, Petra Kralja, Batu Živojinovića, Ljubišu Samardžića, Pavla Vujisića, Milorada Mandića Mandu i Zorana Radmilovića, evocirane su uspomene na legendarnog Batu i ostale velikane našeg glumišta.

Foto: G. Šljivić

- Ovom skromnom i veoma lepom manifestacijom na prigodan način želimo da izrazimo zahvalnost velikim glumcima i još većim ljudima što smo imali čast da ih upoznamo, da se družimo prilikom njihovog boravka u Vrnjačkoj Banji, i tako izgradimo neraskidivu vezu koja, eto, traje i posle njihove smrti – rekao je Nikola Džamić, organizator i inicijator „Batinih dana“ koji se po 12. put održavaju samo par dana uoči Festivala filmskog scenarija u prestonici srpskog kontinentalnog turizma.

Foto: G. Šljivić

Uz emitovanje čuvenih scena iz poznatih domaćih filmova, serija i pozorišnih predstava na video-bimu, u prigodnom programu učestovale su glumice Nada Blam i Mina Lazarević, studenati Akademije umetnosti, pesnik, pevač i kompozitora Ljuba Manasijević uz pratnju klarinetiste Darka Perčevića...

Foto: G. Šljivić

Tokom „Batinih dana“ biće izvedena pozorišna predstava “Hamlet u selu Mrduša Donja“, kao i „Ne očajavajte nikad“ po tekstu Branislava Nušića i režiji Miloša Jagodića, pozorišta „Darogoljub Milosavljević Gula“ iz Petrovca na Mlavi.

A, sutra, na Batin rođendan, planirana je poseta njegovoj spomen radnoj sobi, otvorenoj početkom ove godine u sklopu ovdašnjeg Amfiteatra koji ponosno nosi njegovo ime.

BONUS GALERIJA: Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

BONUS VIDEO: U UČIONICI SE UČI KAO U SRPSKOJ KUĆI - Doktorandi Učiteljskog fakulteta u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)