"EVROPA ODOZGO" PREDSTAVLJA SRBIJU: Nova sezona nagrađivanog dokumentarnog serijala

NIKOLA DRAŽOVIĆ

06. 08. 2022. u 10:00

SERIJAL "Evropa odozgo" originalni je dokumentarac kanala Nacionalna geografija koji nas je u prethodne tri sezone vodio na neverovatna putovanja širom starog kontinenta - od Turske i Grčke na jugu, sve do udaljenih i snegom i ledom večno prekrivenih nepreglednih prostranstava Skandinavije.

ЕВРОПА ОДОЗГО ПРЕДСТАВЉА СРБИЈУ: Нова сезона награђиваног документарног серијала

Foto Nacionalna geografija /Dragan Trifunović

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, videli smo neke od pejzaža i panorama koje oduzimaju dah. Leteli smo iznad naizgled beskrajnih polja lala u Holandiji, najdužeg visećeg mosta u Evropi koji se nalazi u Portugalu, preleteli smo francusku provinciju i njene nezaboravne zamkove, posetili šumama prekrivene planinske vence Nemačke, a ove godine stiže nam pravi specijalitet.

Ekskluzivno, četvrta sezona šestodelnog dokumentarnog serijala "Evropa odozgo", 18. septembra na kanalu Nacionalna geografija otpočeće emitovanje epizodom o Srbiji. Kamere Nacionalne geografije ovogodišnje putovanje nad Evropom započeće premijerno baš od naše zemlje, a o njenoj bogatoj kulturi, prirodnim lepotama koje oduzimaju dah i savremenim inženjerskim dostignućima saznaće ceo svet, budući da će ta epizoda biti prikazana širom planete.

Foto Nacionalna geografija /Dragan Trifunović

Zahvaljujući dronovima i kamerama Nacionalne geografije, naša zemlja biće prikazana kao nikada do sada uz neverovatne snimke iz vazduha, ali i kroz priče ljudi.

U prvoj epizodi novog ciklusa "Evrope odozgo", oko kamere vodi nas u zadivljujuću avanturu iz vazduha. Let nad Srbijom počinjemo na severu, od remek-dela secesije u našoj zemlji, magične Subotice, gde ćemo istražiti neke od najlepših građevina u gradu i videti kako izgledaju odozgo. Stara zdanja najsevernijeg srpskog grada oduvek su bila riznica arhitekture naše zemlje, ali retko ko čak i iz Srbije je imao priliku da ove bisere doživi iz ptičje perpsektive.

Sledeća stanica vodi nas ne samo do nove destinacije u prostoru, već i u vremenu. Ono o čemu će ovog septembra pričati ceo svet biće i neverovatni spomenici Srbije iz epohe tokom koje je u graditeljstvu naše zemlje vladao socrealizam. Spomenici u znak sećanja na žrtve, ali i pobede koje su obeležile sve narode bivše Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, nalaze se od Vardara, sve do Triglava. U Srbiji, ove velike betonske skulpture podsećaju na vanzemaljske građevine, koje nude jedinstven uvid u istoriju naše zemlje. Na tom proputovanju dronovi nas nose sve do Zlatibora i spomen kompleksa "Kadinjača", čija nas arhitektura vodi u neku drugu dimenziju. Spomen-kompleks "Kadinjača" kod Užica svedoči o novembarskim danima 1941. godine, kada su pripadnici Radničkog bataljona Užičkog partizanskog odreda, kojim je komandovao Andrija Đurović, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju "Užičke republike". Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u bici na Kadinjači, 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila. Sam kompleks predstavlja složenu arhitektonsko-muzeološku celinu koja čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine.

Još jedna važna stanica na ovom uzbudljivom putovanju je i tvrđava "Golubac", smeštena na takozvanoj "Gvozdenoj kapiji" Dunava, zahvaljujući čemu je ovo utvrđenje imalo važan strateško-geopolitički značaj. Prvi put ova tvrđava biće prikazana iz vazduha, a kamere će otkriti njene iznenađujuće tajne.

Foto Nacionalna geografija /Dragan Trifunović

Iz bogate prošlosti napravićemo brzi prelaz u sadašnjost - ili u budućnost? Gledaoci ce videti prizor koji zaustavlja srce. Izgradnju "Kule" visoke 168 metara - nebodera, koji se nalazi u samom srcu Beograda, smeštenog na obali reke Save, u novom modernom epicentru srpske prestonice poznatom kao "Beograd na vodi".

Lepote Srbije nisu potpune bez slika srpskog sela. Ovog puta one su prikazane odozgo. Donja Lokošnica poznata je kao "svetska prestonica paprike", a kamere "Evrope odozgo" otkriće kako ovo selo postaje purpurno dok se sa skoro svih kucića tokom leta crvene nizovi sušene paprike. Posetićemo i Specijalni rezervat prirode "Zasavica", u kom nesmetano živi više od 200 magaraca spasenih iz svih delova Balkana. Od mleka magarica iz rezervata Zasavica dobija se najskuplji sir na svetu, čija cena može da dostigne i 1000 evra za kilogram.

Nova šestodelna sezona serije "Evropa odozgo" nudi spektakularan pogled i na najznačajnije kulturne i geografske znamenitosti Bugarske, Rumunije, Škotske, Danske i Belgije, vodeći gledaoce u zadivljujuću vizuelnu avanturu sa kraja na kraj našeg kontinenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović