ZAVESU DIŽE "NEPRIJATELJ NARODA": Najavljen program "Novog Tvrđava teatra" u Čortanovcima, od 1. do 7. septembra

V. V. S.

03. 08. 2022. u 07:15

FESTIVAL "Novi Tvrđava teatar" odvijaće se od 1. do 7. septembra na otvorenoj sceni Vile "Stanković" u Čortanovcima: pod sloganom "Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati", iz večeri u veče, smenjivaće se ansambli iz regiona, kao i iz Novog Sada i Beograda.

ЗАВЕСУ ДИЖЕ НЕПРИЈАТЕЉ НАРОДА: Најављен програм Новог Тврђава театра у Чортановцима, од 1. до 7. септембра

Otvaranje "Neprijatelj naroda" Makedonskog narodnog pozorišta, Foto promo

Pred publikom će se naći glumci Makedonskog narodnog pozorišta sa novom postavkom Ibzenovog komada "Neprijatelj naroda" (i Nikolom Ristanovskim u glavnoj ulozi), a iz sarajevskog Narodnog pozorišta stiže moderna, furiozno zaoštrena predstava mladih glumaca pod naslovom "Umjetnik u gladovanju" prema motivima i fragmentima iz života, dela, pisama i dnevnika Franca Kafke.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada prikazaće predstavu "Kafka mašina" (po tekstu inspirisanom Kafkinim delima i životom) u režiji Veljka Mićunovića, dok je po komadu makedonskog dramskog pisca Rusomira Bogdanovskog nastala predstava "Čudo svetog Georgija", u režiji Nikole Zavišića - rađena u koprodukciji pozorišta iz Plevne (Bugarska), Arada (Rumunija) i Niša (Srbija). Poslednja predstava u takmičarskoj konkurenciji je premijera koja će biti izvedena početkom avgusta u Tivtu, inspirisana delom poznatog italijanskog pisca Lorenca Maronea "Sitnice koje život znače" u rediteljskom čitanju Andreja Nosova, nastala u saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu, "Beo art" produkcije i Centra za kulturu Tivat.

SMELI RUKOPISI

PREMA rečima Vide Ognjenović, selektorke i direktorke Festivala, ovogodišnji repertoar obuhvata predstave različitih pozorišnih rukopisa. U njima se na visoko umetnički način smelo otvaraju neka pitanja i započinju rasprave o nama, našem vremenu i našoj nesnađenosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a