DESET GODINA „STRINGS“ FESTIVALA: Međunarodni festival i letnja akademija muzike

Игор Митић
Igor Mitić

02. 08. 2022. u 10:58

Za 10. Međunarodni festival i letnju akademiju muzike pod nazivom „STRINGS“, koji se održava od 31. jula do 6. avgusta, Leskovački kulturni centar je ljubiteljima klasične muzike pripremio bogat program koncerata domaćih i stranih muzičara, razgovore sa umetnicima, izložbe i brojne druge sadržaje.

ДЕСЕТ ГОДИНА „СТРИНГС“ ФЕСТИВАЛА: Међународни фестивал и летња академија музике

foto: LKC

Jubilarni „STRINGS“ biće zatvoren koncertom sevdalinki Amire Medunjanin u leskovačkom Narodnom pozorištu, a tokom festivala mladi muzički talenti sticaće nova znanja u klasama šest muzičkih pedagoga.

Svečanom početku festivala prethodilo je otvaranje izložbe fotografija pod nazivom „Muzika duše“ Dejana Veljkovića, a publika je imala priliku i da prisustvuje razgovoru sa mladim kompozitorom Igorom Andrićem kao i da premijerno čuje kompoziciju „Mozaik“ u izvođenju gudačkog kvarteta.

Otvorena je i izložba fotografija Wood-a „YU grupa“, a koncert „Džez kraj reke“ održao je kvartet Vladimira Maričića. Nastupio je i Omladinski kamerni orkestar „Strings“ pod upravom Radeta Pejčića.

foto: I.Mitić

Pored brojnih koncerata poznatih imena u svetu klasične muzike poseban događaj festivala je završni koncert polaznika letnje akademije kao i veliki koncert na kome će nastupiti solisti iz zemlje i inostranstva koji su kao mladi muzičari svoje prve nastupe imali na ovom festivalu održanom 2013. godine.

- Iako je akcenat na klasičnoj muzici ovo je festival umetničke muzike u svakom pogledu. Pozivam Leskovčane da završne večeri dođu da čuju muzičara iz Jermenije Nersesa Ohanjanana, koji dok svira flautu i bitboksuje, a onda i da uživaju u nastupu bosansko-hercegovačke pevačice Amire Medunjanin – kazao je Saša Stevanović, urednik festivala.

Održavanje „Strinsa“ koji punu deceniju uspešno organizuje Leskovački kulturni centar podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije i lokalna samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri