TRAGOVI LJUBAVI ANDRIĆA I MILICE: Saradnja beogradske zadužbine sa imenom nobelovca i njegove kuće u Herceg Novom (FOTO)

V. VUJNOVIĆ

28. 07. 2022. u 16:00

U HERCEG Novom, gde je Ivo Andrić podigao kuću sa suprugom Milicom Babić, koju su smatrali svojim "malim rajem", obeležava se 130 godina od rođenja nobelovca.

ТРАГОВИ ЉУБАВИ АНДРИЋА И МИЛИЦЕ: Сарадња београдске задужбине са именом нобеловца и његове куће у Херцег Новом (ФОТО)

Foto: Arhiva

 Upravo u tom, danas spomen-domu, potpisan je protokol o saradnji između beogradske Zadužbine "Ivo Andrić" i Herceg festa, javne ustanove kulture, nadležne za upravljanje kućom, u kojoj se još oseća prisustvo pisca. Potpisale su ga direktorka Herceg festa Tatjana Ateljević i upravnica Zadužbine dr Maja Radonić.

- Radićemo zajedno kako bi ova Kuća bila mesto susreta i književnosti, jer, kako je Andrić verovao, knjige mogu da promene svet - poručila je Ateljevićeva.

Povodom obeležavanja jubileja otvorena je i nova postavka, proširena autentičnim predmetima iz vremena kada su Andrić i njegova Milica tu provodili svoje srećne godine. Među tim eksponatima su sto i stolice, krevet, komoda, fotografije, slike, crteži kostima Milice Babić za balet "Ohridska legenda".

- U Kući se sada jasnije prepoznaje duh dvoje umetnika. Sa ponosom možemo reći da smo dodatno osvetleli lični život nobelovca i to će za svakog prolaznika biti svedočanstvo da je Herceg Novi jedini grad na svetu u kojem je Andrić sebi podigao kuću - istakao je Mirko Mustur, potpredsednik Opštine, koji je postavku otvorio.

DELO TVRĐE OD KAMENA

POTPISIVANjEM protokola je prema rečima Maje Radonić još jednom potvrđena "neraskidiva povezanost dve važne tačke vezane za život i stvaralaštvo našeg nobelovca, a to su Beograd i Herceg Novi".

- Kao što je ćuprija u Višegradu sagrađena rukama velikih graditelja da traje dok je sveta i veka iznad smaragdne Drine, ukoliko joj ljudska mržnja ne naudi, tako je Andrićevo delo tvrđe od tog kamena i graditeljskog poduhvata, jer mu ne može nauditi nijedan ljudski čin. Dokle god na svetu postoji i jedan čovek u kojem odzvanja i živi Andrićev stvaralački glas, dotle postoji i njegovo delo - poručila je upravnica Zadužbine.

Postupak nabavke novih eksponata vodila je magistar Gordana Porobić Krcunović, koja je, zahvaljujući se saradnicima, istakla da je teret kompletnog operativnog posla oko nabavke i pripreme ove postavke iznela organizatorka u Andrićevoj kući Jovana Vujović. Uz angažman ove dve Novljanke, projekat izložbene postavke uradila je kustoskinja Tatjana Korićanac, Beograđanka, nekadašnja direktorka Muzeja Ive Andrića, a uz podršku Opštine Herceg Novi i predsednika Stevana Katića.

- Kažu da stvari koje koristimo upijaju našu energiju, da umeju da pričaju - naglasila je Gordana Porobić Krcunović. - Eksponati koji su od danas deo stalne postavke u Andrićevoj kući pričaju o jednoj epohi, stilu življenja, o zajedničkom životu dva umetnika, Milici i Ivi, o njihovoj ljubavi. Ovom postavkom Andrićev muzej dobija autentičan sadržaj i postaje, kako bi to Hajdeger rekao "kuća bića" ili "kuća života".

Na inicijativu predsednika Upravnog odbora Zadužbine, akademika Mira Vuksanovića, darovana su Kući nobelovca vredna izdanja: knjige kapitalnog projekta Kritičkog izdanja dela Iva Andrića sa do sada objavljenih 17 tomova, "Bibliografija Ive Andrića od 1911. do 2011. godine" i primerci godišnjaka "Zadužbine" koji izlazi pod nazivom "Sveske". I Novljani su uzvratili poklonom - fotomonografija grada, čiji je autor Lazar Seferović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati