RAJSOVO ZAVEŠTANJE: Policijski inspektor Lazar Jovanović, autor trilera u izdanju "Službenog glasnika"

M. Mirković

25. 06. 2022. u 13:34

MNOŠTVO ukorenjenih predrasuda svojim stavom, rečju, delom razbija i dovodi u pitanje Lazar Jovanović - ne samo da je reč o obrazovanom i nadasve načitanom policajcu, već i o pravom, ozbiljnom piscu.

РАЈСОВО ЗАВЕШТАЊЕ: Полицијски инспектор Лазар Јовановић, аутор трилера у издању Службеног гласника

Lazar Jovanović, Foto M. Anđela

Prve svoje romane napisao je još u adolescentsko doba, a sada ovaj policijski inspektor promoviše "Šifru Rajs", svoj žanrovski prvenac objavljen u izdanju uglednog "Službenog glasnika".

Naslovni "junak", legendarni Arčibald Rajs, u ovom je romanu ličnost oko koje se vrte "pravi" junaci u pokušajima da odgonetnu vekovne misterije, pri čemu se pred čitaocem razotkriva cela jedna, gotovo nepoznata, životna pripovest o Rajsu.

Jedna od stvari na koju je autor, kako veli, najponosniji, jeste to što je uspeo u nastojanju da roman bude maksimalno autentičan kada je reč o faktografiji, istoriji, i ambijentu u koji je priča smeštena - sve o čemu je pisao, svaka istorijska činjenica, ličnost, događaj, svaka lokacija u Beogradu i van njega su stvarni, proverljivi i onakvi kako su opisani, a fikcija je samo priča koja je pokretač radnje.

Jovanović se sa Rajsom prvi put bliže susreo kada je počeo da studira na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu:

- Kao osnivač prve policijske škole i rodonačelnik modernog policijskog obrazovanja u Srbiji, Rajs je čovek čiji je zbir osobina bio kao krojen za ono čime se bavio - njegova profesionalnost, stav, realističnost, inteligencija, osećaj za pravdu i zakon su nešto čemu svaki  policijski službenik koji voli svoju profesiju teži. Dovoljno je znati to da je ostavio izuzetno perspektivnu akademsku karijeru u svojoj, i posvetio svoj život jednoj, za njega tuđoj zemlji koju je zavoleo upoznavši njen narod, pa da razumete da se radi o velikom čoveku. Došao je u Srbiju i svedočio o stvarima na koje su ostatak sveta i Evrope u tom trenutku zatvarali oči.

Jovanović smatra da je srpska istorija nekako oduvek nepravedno koncentrisana na nekoliko krupnih i zvučnih, prekretnih događaja, te na stradanja koja svetkujemo, i dodaje:

- Nije drugačije ni sa Rajsom, čija je kuća na Topčideru obrasla u korov, a zaostavština se čuva zahvaljujući njegovim zakonskim naslednicima, porodici Gačić iz Gornjeg Milanovca, i Kriminalističko-policijskom univerzitetu koji se na pravi način trudi da neguje njegovo ime i delo. Da li je dovoljno "vidljiv" u javnosti? Nije, naravno. Ako i pitate ljude, velika većina će znati samo da je napisao "Čujte Srbi", i malo, ako i bilo šta osim toga.

Arčibald Rajs, Foto Vikipedija

O tom Rajsovom literarnom zaveštanju našem narodu, koje igra bitnu ulogu u romanu, Jovanović kaže da jeste donekle shvaćeno, ali selektivno:

- Mislim da niko u čitavoj našoj istoriji nije bio konkretniji i direktniji u vezi sa tim ko smo i šta smo, a da nam je pritom, zaista bio prijatelj. Stavio nam je do znanja poslednjom rečenicom: "Sudbina vam je u vlastitim rukama: blistava budućnost ili ponovo ropstvo!". Možda ključ leži u tome da napokon savladamo najvećeg neprijatelja - onog u nama, da bismo uspeli da se izborimo sa čudovištima koja vrebaju tamo negde.

Foto promo

Autentične procedure

ČINjENICA da radim u kriminalističkoj policiji kao inspektor omogućila mi je da donesem autentičnost policijskih procedura i rada - navodi Jovanović, koji je i taj "proceduralni" deo priče uspeo da predstavi posve plastično. Kako se tek sa "Šifrom Rajs" odvažio da se oproba u omiljenom mu trileru, i naišao na odobravanje ljubitelja žanra ali i autora, uveliko razmišlja o nastavku sa istim junacima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna