SNIMA SE FILM "ISTINA O RAČKU": Filmski centar Srbije podržao i biografsku priču o Beti Đorđević

A. Popadić

22. 06. 2022. u 11:31

FILMSKI centar Srbije objavio je juče rezultate konkursa u četiri kategorije: filmovi sa nacionalnom temom, dugometražni igrani, komercijalni repertoarski film i konkurs za razvoj budućih projekata.

СНИМА СЕ ФИЛМ ИСТИНА О РАЧКУ: Филмски центар Србије подржао и биографску причу о Бети Ђорђевић

Foto: Arhiva VN

Finansijsku podršku na konkursu za filmove sa nacionalnom temom dobila su dva projekta - dokumentarni film "Istina o Račku" reditelja Stefana Krasića i scenariste Dušana Bulića (10 miliona dinara), i igrani film "Gromovnik" Milorada Milinkovića (50 miliona dinara).

- "Istina o Račku" je svojevrsna analiza događaja u selu Račak na Kosovu i u potpunosti razotkriva sve neistine koje su poslužile kao opravdanje za početak NATO vojne intervencije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine. Specifičnost ovog filma je što se priča o tom događaju razotkriva kroz razgovor Danice Marinković, istražnog sudije iz Prištine koja je vodila slučaj, i njenog unuka koji studira pravo - navodi se, pored ostalog u obrazloženju komisije.

Drugi film na istom konkursu, za nacionalnu temu, "Gromovnik", po mišljenju komisije, "tragična je freska romske populacije u Drugom svetskom ratu". Film rekonstruiše sećanja Nazira Bakića, osnivača romskog fudbalskog kluba u Leskovcu i tvorca velikih nada i snova romske zajednice koji su se srušili 11. decembra 1941, kada se među 500 streljanih žitelja Leskovca, među kojima 320 Roma, našlo i 60 fudbalera i funkcionera ovog kluba.

FCS je podržao i pet dugometražnih igranih filmova, a najviše novca, 38 miliona dinara, dobio je reditelj Milutin Petrović za biografsku priču o Beti Đorđević "Počnimo ljubav ispočetka". U fokusu filma je turbulentni bračno-kreativni odnos Beti i Boba Đorđevića koji, po mišljenju komisije, "u mnogočemu podseća na njihove prekookeanske parnjake Ajka i Tinu Tarner, ali vešto dodiruje i političku situaciju u Jugoslaviji, Srbiji, kao i naličje estrade i njene veze sa službama širom bivše SFRJ".

Rediteljka Mina Đukić dobila je 37 miliona dinara za "rekvijem o zemlji koje više nema iz vizure dva deteta" - film "Deca pevaju hitove".

- Lepote i užasi odrastanja u Jugoslaviji 90-ih lišeni su patetike, pamfletizma i propagande i obećavaju nam duhovit, ali i potresan film - navodi komisija.

Podršku FCS od 24 miliona dobila je rediteljka Ivana Mladenović za film Sorella di claussura koji, kroz odnos dve žene, prikazuje svet muzike, slavnih i njihovih obožavalaca. Publiku koja je volela SF film "Ederlezi rajzing" obradovaće vest da je FCS, sa 23 miliona, podržao svojevrsni nastavak ovog filma rediteljsko-scenarističkog tandema Lazar Bodroža/Dimitrije Vojnov - Offworld. Po mišljenju komisije, ovo je "svemirska melodrama ili ljubavni četvorougao u koji se povremeno umeša ejlienovski momenat".

Želimir Žilnik dobio je 18 miliona dinara za ostvarenje "Sloboda ili barbarizam", novi film nastao na ostacima otkrivenih delova svog nikada završenog filma, prvo zabranjenog, a potom izgubljenog "Sloboda ili strip".

PREDNASTAVAK "MONCE"

NA konkursu za filmove sa komercijalnim potencijalom, podršku FCS dobila su dva projekta - "Šoutajm: Uspon i pad Lakija i Sare Popović" u režiji Dušana Joksimovića (32 miliona dinara) i "Prvi krug u Beogradu" Nebojše Radosavljevića (23 miliona). "Šoutajm" je dečja, porodična komedija, dok je "Prvi krug..." svojevrsni prequel (prednastavak) kultnog filma "Poslednji krug u Monci", čiji je glavni junak Urke (koga je u legendu uveo glumac Dragan Nikolić) ovde predstavljen iz mlađih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri