LESKOVAC CENTAR STRIPA VEĆ ČETVRT VEKA: Mnoštvo programa na više lokacija širom grada

M. Mirković

20. 06. 2022. u 12:45

NE postoji toliko impresivna i globalna strip manifestacija poput Balkanske smotre mladih strip autora.

ЛЕСКОВАЦ ЦЕНТАР СТРИПА ВЕЋ ЧЕТВРТ ВЕКА: Мноштво програма на више локација широм града

Foto Balkanska smotra stripa

Na ovom festivalu ima radova iz 82 zemlje, to je gotovo polovina država koje uopšte postoje u svetu - izjavio je začuđeno Britanac Pol Gravet, autor knjige "1.001 strip koji morate pročitati pre nego što umrete" i vodeći poznavalac devete umetnosti, kada je obavešten o tome da ovogodišnja Balkanska smotra ima rekordnih 3.046 učesnika iz 82 zemlje, sa šest kontinenata.

Smotra ove godine navršava četvrt veka postojanja, što je čini najstarijim strip festivalom od pedesetak koliko ih trenutno postoji na Balkanu, a dve i po decenije kontinuiranog rasta obeležava tako što, prvi put u svojoj istoriji, ne traje tri, već sedam dana - od 21. do 27. juna. Jubilarno izdanje uveličaće i stripovsko bratimljenje između Leskovca i Brašova u Rumuniji, 24. juna, kada će izložba Balkanske smotre i zvanično biti otvorena i kada će Protokol o saradnji potpisati predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović i (novoimenovani "Prijatelj stripa") Nikolae Pepene, direktor Regionalnog muzeja u Brašovu (trećem stripskom pobratimu Leskovca, posle Sofije i Herceg Novog).

Foto Balkanska smotra stripa

- Puno znače reči Pola Graveta o tome kako na polju stripa po broju učesnika i zemalja iz kojih dolaze dokumentovano "niko nema ono što Srbin imade" - kaže strip scenarista Marko Stojanović, spiritus movens Smotre i jedan od organizatora (uz Miloša Cvetkovića, Ivana Stojanovića Fikija i Marka Serafimovića, predavače i autore iz Leskovačke škole stripa "Nikola Mitrović Kokan", i Leskovački kulturni centar kao suorganizatora), te dodaje:

Foto Balkanska smotra stripa

- O tome svedoči i odluka belgijske ambasade da upravo na Balkanskoj smotri upriliči evropsku premijeru izložbe posvećene budućnosti belgijskog stripa. Kad se setim nepoverenja s kojim je dočekana moja ideja da se pokrene jedan festival posvećen mladim strip stvaraocima, kakav sam i sam tada bio, i naših skromnih početaka te davne 1998. godine, ne mogu da verujem da smo istrajali već velikih dvadeset pet godina, niti koliko smo daleko stigli u našoj misiji popularizacije stripa. Ko je tada mogao da pretpostavi da ćemo postati najstariji festival na čitavom Balkanskom polustrvu te da će naš jubilej uveličati neka od najvećih imena svetskog stripa danas?

Foto Balkanska smotra stripa

Tridesetak aktivnosti kojima će se obeležiti ovaj jedinstveni jubilej odvijaće se širom Leskovca, a zvaničnom svečanom otvaranju Smotre u petak 24. juna prethodiće tri: dodela nagrade "Prijatelj stripa" ambasadoru Kraljevine Belgije Koenradu Adamu 21. juna u svečanoj sali grada Leskovca, predavanje i radionica "Ja sam (grafički roman) Akiko" pesnika Stefana Tićmija i Leskovačke škole stripa u Narodnoj biblioteci "Radoje Domanović" 22. juna i otkrivanje murala Darka Nikolića posvećenog Nikoli Mitroviću Kokanu (1933-1997) u Osnovnoj školi "Josif Kostić" 23. juna. U završnici festivala, 27. juna, Leskovačka škola stripa prirediće stručno vođenje i strip radionicu za oko 120 učesnika Kampa RTS, Ministarstva prosvete i Sportskog saveza Srbije za decu iz dijaspore.

Smotri će prisustovati i pedesetak gostiju, među njima Remus Brezeanu iz Nemačke, Damjan Georgijevski iz Finske koji će održati masterklas "Od linije do ilustracije", Igor Volski iz Poljske i češki strip teoretičar Pavel Pilch, koji je doktorirao na temi "Jugoslovnski i postjugoslovenski ratni strip 1918-2018" a koji će govoriti o češkom, ali i o (anti)ratnom stripu…

PRIZNANjA

SMOTRA se od samog početka profilisala kao festival sa pedagoškim karakterom, te i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima, uz najstariju nagradu za doprinos srpskom stripu u zemlji - "Nikola Mitrović Kokan", čiji su ovogodišnji dobitnici Nikola Maslovara i Saša Rakezić. Biće dodeljena i internacionalna nagrada "Miodrag Veličković Mivel" za satirični strip, koju ove godine osvaja grčki autor Vangelis Papavasiliou Vagos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna