IZLOŽBA U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U FRANCUSKOJ: Beograd i Pariz, dva grada, jedna sudbina

Goran ČVOROVIĆ - Od stalnog dopisnika: PARIZ

17. 06. 2022. u 15:25

PARIZ i Beograd, dve evropske prestonice, na jednoj izložbi. U Kulturnom centru Srbije u glavnom gradu Francuske u četvrtak uveče otvorena je postavka “Primenjena nostalgija” na kojoj su predstavljeni radovi francuskinje Lor Može i fotografa iz Srbije Nemanje Maraša.

ИЗЛОЖБА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ У ФРАНЦУСКОЈ: Београд и Париз, два града, једна судбина

Foto: G. Čvorović

Paralelno, po jedan rad od svakog stvaraoca, u paru, na različite, a iste načine, dočarava dva grada. Nemanja je fotografisao Pariz, a Lor Beograd. Zanimljivo je da su se njih dvoje prvi put videli tek na izložbi, dok su njihovi radovi ranije postavljeni zajedno.

Nemanja Maraš/Foto: G. Čvorović

Postavka je organizovana povodom francuskog predsedavanja EU, a običaj da se fotografije iz Srbije i zemalja koje šestomesečno vode Uniju postoji već dugi niz godina.

Lor Može/Foto: G. Čvorović

- Neke scene Pariza me zaista podsećaju na Beograd. Video sam dosta sličnosti. To je bila i ideja izložbe. Najpre pomislimo da su dva grada dosta različita, ali ima nečeg što ih spaja, u ljudima, živosti, kretanju ulice – istakao je Maraš za “Novosti”.

Lor Može je, za to vreme, fotografisala Beograd.

Foto: G. Čvorović

- Bilo je vrlo zanmljivo. Radim obično serije fotografija i u Beogradu sam tražila nešto što će ih povezati, svetlo, decu, mladost, ljude, ljubav. I, sve sam to pronašla. Mogla sam da osetim nešto veoma sveže u tom smislu u Beogradu – istakla je Francuskinja koja je u glavnom gradu Srbije živela između 2005. i 2010. godine.

Prisutne su pozdravili ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ambasadorka Srbije u Parizu Nataša Marić, direktorka Kulturnog centra Natali Beljanski Popović i zamenica generalnog sekretara u Francuskom ministarstvu spoljnih poslova Karolin Ferari.

Foto: G. Čvorović

- Izložba je stavila naše odnose u istorijsku perpsektivu, jer ilustruje bliskost naša dva glavna grada, Pariza i Beograda, i, iznad toga, Srbije i Francuske. Ove fotografije konkretno pokazuju kroz svakodnevni život ljudi našu zajedničku pripadnost evropskoj zajednici i evropskom kulturnom prostoru zasnovanom na evropskim vrednostima – naglasila je Ferari u pozdravnom govoru.

Istakla je i privrženost Francuske Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi, a naglasila i vezu bliskosti i prijateljstva između Francuske i Srbije.

- Na bilateralnom planu, poznato je kakvo odabrano mesto Srbija zauzima u francuskoj strategiji za Balkan. Naši kulturni odnosi su takođe jaki i dinamični, kao što pokazuje i ova izložba – rekla je Ferari i izrazila želju da poseti evropsku prestonicu kulture Novi Sad.

Minstarka Joksimović je takođe istakla snažne odnose između Francuske i Srbije u različitim domenima, od kulture i ekonomije, do privrede, vojne saradnje i evropskih intergracija, čemu Francuska daje značajnu podršku.

Foto: G. Čvorović

- Srbija i Francuska imaju svoje tradicionalno istorijsko prijateljstvo i mi ga sa puno poštovanja negujemo – naglasila je Joksimović.

Osvrnula se i na evropski put Srbije, istakavši da naša zemlja ceni činjenicu da je Francuska pre tri godine inicirala novu metodologiju pristupanja, i da je Srbija tu metodologiju prva aktivno i angažovano prihvatila.

- Posebno mi je zadovoljstvo da budem u Parizu samo nekoliko dana pre konferencije na najvišem nivou između EU i partnera sa Zapadnog Balkana, koju je inicirao francuski predsednik Makron i koja bi trebalo da donese važne poruke imajući u vidu koliko je teška i zahtevna geopolitička situacija danas u Evropi i svetu – naglasila je Joksimović i poručila da je Srbija pokazala da je potpuno privržena najvišim evropskim vrednostima.

BONUS GALERIJA: Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

BONUS VIDEO: POVELjA O HRAMU U TEMELj JE UGRAĐENA - San predaka ostvaren je nakon 125 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna