KONAK ČUVA USPOMENU NA BELOG: Zaostavština velikog srpskog pisca biće poklonjena Gradskoj biblioteci Lajkovac

B. PUZOVIĆ

17. 06. 2022. u 10:14

ZAOSTAVŠTINA Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih savremenih književnika, koji je preminuo u januaru, nalaziće se u legatu, u okviru Gradske biblioteke u Lajkovcu, poznatoj železničkoj varošici u kojoj je živeo i stvarao.

КОНАК ЧУВА УСПОМЕНУ НА БЕЛОГ: Заоставштина великог српског писца биће поклоњена Градској библиотеци Лајковац

Konaci iz 18. veka, Foto B. Puzović

Prema zamisli, legat će biti smešten u jednom od dva konaka iz 18. veka koji su, zbog širenja ugljenokopa Rudarskog basena "Kolubara", iz sela Skobalj, preseljeni u Lajkovac.

Emilija i Radovan Beli Marković, koji nisu imali dece, pre 11 godina poklonili su lajkovačkoj biblioteci 708 knjiga sa posvetom autora, 743 naslova bez posvete, te 658 serijskih publikacija. U zbirci su i 14 umetničkih slika, dve skulpture u drvetu, replike predmeta iz Lepenskog vira, stare pisaće mašine, rukopisi, beleške, fotografije, novinski napisi o stvaralaštvu Belog Markovića, lični predmeti. Tada je, na prigodnoj svečanosti, potpisana i Povelja o legatu.

Marijana Milanović, Foto Privatna arhiva

- Sve u skromnom stanu u glavnoj lajkovačkoj Ulici vojvode Mišića podseća na mog pokojnog teču Radovana i tako će i ostati, nikakvih izmena u tom prostoru neće biti - kaže naslednica Marijana Milanović iz Lajkovca.

- Moja najveća želja je da Radovan ne bude zaboravljen u Srbiji i Lajkovcu, koji je svim srcem izabrao za mesto stanovanja. Mogao je da bira gde će da živi, ali je ostao u ovoj varošici. Svojevremeno je stan koji je dobio u Valjevu zamenio za ovaj u Lajkovcu, u kom je proveo život, stvorio sva svoja dela i u kom ga je, nažalost, smrt zatekla.

Predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković najavio je u medijima da će tokom ove godine Gradska biblioteka dobiti ime Radovana Belog Markovića, koji je dobar deo radnog veka proveo u toj ustanovi. Prethodno, Beli Marković je bio novinar valjevskog nedeljnika "Napred". Najavljeno je da će u Lajkovcu biti ustanovljena književna nagrada "Radovan Beli Marković". A u Valjevu, Udruženje "Beli Povlen" već je ustanovilo novinarsku nagradu "Beli", za najbolje izveštavanje o književnosti i kulturi.

Emilija i Radovan Beli Marković, Foto M. Milanović

- Moja tetka Emilija i teča Radovan izrazili su za života želju da budem naslednik autorskih prava na sva njegova dela - kaže Marijana.

- To je velika čast i trudiću se da se dostojno i odgovorno staram o Radovanovom spisateljstvu. Radovan se dogovorio o štampanju drugog izdanja sabranih dela, koji sadrže 13 naslova.

Beli Marković je dobitnik bezmalo svih najznačajnijih književnih nagrada i priznanja.

Gradska biblioteka Lajkovac, Foto B. Puzović

Lane je postao prvi laureat tek uspostavljene Povelje počasnog građanina Lajkovca, a pre godinu dana u posve neobičnom i jedinstvenom ambijentu na starom železničkom mostu bivše uzane pruge na reci Kolubari u njegovim rodnim Ćelijama, bila je organizovana promocija poslednjeg romana "Stojna vetrenjača".

PREDLOG BIBLIOTEKE

NAGRADE, povelje i priznanja će ostati u Emilijinom i Radovanovom stanu - kaže Marijana.

- Šestomesečni pomen Radovanu biće održan 16. jula, a u obeležavanju će učestvovati i Gradska biblioteka. Profesor književnosti Daren Milivojević iz lajkovačke biblioteke predložio je da se uspostavi manifestacija posvećena Radovanu.

Milivojević je veliki poznavalac i poštovalac Radovanovog književnog dela, bili su prijatelji i logično je da baš od njega potekne taj predlog. Smatram da je Radovan zaslužio takvu manifestaciju, jer se Lajkovac najviše po njemu i pročuo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)