OBNOVA KULTURNOG NASLEĐA PRIORITET: Maja Gojković posetila manastir Manasiju u Despotovcu

Z. GLIGORIJEVIĆ

17. 06. 2022. u 14:17

JEDAN od prioriteta u radu Ministarstva kulture i informisanja svakako je zaštita i obnova kulturnog nasleđa – ocenila je Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, prilikom današnje posete manastira Manasije u Despotovcu.

ОБНОВА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА ПРИОРИТЕТ: Маја Гојковић посетила манастир Манасију у Деспотовцу

Foto:Z.Gligorijević

Kako je reč o jednom od najznačajnijih spomenika srpske srdnjovekovne kulture, Ministarstvo kulture i informisanja je u obnovu kula i pojedinih delova manastira poslednjih nekoliko godina izdvojilo oko 34 miliona dinara.

- Pred nama je veoma važan jubilej - 600 godina od upokojenja despota Stefana Lazarevića, ktitora Manasije, koji treba obeležiti 2027. godine, pa je važno da na pravi način, uoči tog jubileja, našem narodu, ali i svetskoj javnosti, prikažemo kakvu lepotu posedujemo. Država će zato u obnovu „Resavske škole“, čuvene prepisivačke škole, iz čijeg perioda manastir poseduje i nekoliko knjiga koje svedoče o važnosti ove škole, odnosno u projekat delimične obnove istočnog bedema unutrašnjeg utvrđenja uložiti 8,5 miliona dinara – rekla je ministarka Gojković i dodala da će Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ponoviti javnu nabavku, koja bi trebalo da bude završena krajem meseca.

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna