ZALJUBLJENIK U IGRU: U Muzeju pozorišne umetnosti otvorena izložba o Mihailu Miši Janketiću

A. POPADIĆ

16. 06. 2022. u 12:34

MUZEJ pozorišne umetnosti Srbije, posle višemesečnih građevinskih radova, juče je ponovo otvorio vrata posetiocima novom izložbom "Mihailo Janketić - Pozorišna posveta", autorke Biljane Ostojić.

ЗАЉУБЉЕНИК У ИГРУ: У Музеју позоришне уметности отворена изложба о Михаилу Миши Јанкетићу

Živanović, Tadić i Janketić u predstavi "Kad su cvetale tikve", Foto Promo

Izložbu, koja je podsetnik na pozorišnu biografiju Mihaila Miše Janketića (1938-2019) i prikaz njegovog glumačkog putovanja, otvorila je ministarka kulture Maja Gojković.

- Za podsećanje na Mihaila Mišu Janketića nije važna prigoda, povod, jubilej ili neko posebno značenje. O glumačkoj i pozorišnoj posvećenosti svedoče njegovo trajanje i biografija. Iako nije voleo rezimee, njegov umetnički i životni je impresivan. Između glume i sebe samog postavljao je znak jednakosti, predstavljao se kao lenj čovek koji strašno mnogo radi. Njegov rad odslikavao je njegovu životnu filozofiju, posebno kada je reč o glumi. Jer, kako je govorio, "umetnost se u umetnosti retko događa, a naročito u pozorištu" - ocenila je Biljana Ostojić, autorka izložbe.

Na izložbenim panoima izdvojene su nagrađene predstave i uloge koje su za njega, kritiku i publiku imale posebno značenje. Prikazane su hronološki, kao priče sa naslovom, fotografijama, citatima kritike i Mišinim razmišljanjima. Sastavni deo panoa su i inserti iz njegovih uloga na QR kodovima, kao i izbor iz poezije, koju je tokom cele karijere govorio s posebnim uspehom i ljubavlju.

- Pozorište je uvek bilo njegov prvi izbor, prilika za istraživanje, nova avantura, propovedaonica i u moralnom i u etičkom smislu, odraz sadašnjosti i kad govori o prošlosti. Najviše je voleo uloge koje su ga dopunile ili izmenile, istorijske likove koji su ga namučili, a s kojima je unapredio sebe - zvao ih je "uloge stožeri", prekretnice, nova poglavlja. Verovao je da postoji nekoliko uloga koje obeležavaju njegovo traganje za istinom. Bavio se suštinom i u poslu i u životu. Bio je glumac dobre pozorišne literature, dobre priče - smatra Ostojićeva.

Sa Nenadom jezdićem u "Kralju Betajnove", Foto Promo

Igrao je u skoro svim beogradskim i pozorištima Srbije i Crne Gore, ali je bio i ostao jedan od stubova Jugoslovenskog dramskog. U JDP je odigrao 68 uloga, bio je najmlađi prvak, a kasnije nosilac repertoara. Izložba u Muzeju pozorišne umetnosti svedoči o glumačkim preobrazbama, neprekinutom razvoju kroz uloge u predstavama "Naši sinovi" (Gile), prva veća uloga u naslovu "Prljave ruke", u zabranjenoj predstavi "Kad su cvetale tikve" bio je maestralni Ljuba Vrapče, igrao je Raskoljnikova u "Zločinu i kazni", Stenlija Kovalskog u "Tramvaju zvani želja"... Bio je vojvoda Živojin Mišić, kralj Nikola, knjaz Miloš...

Uprkos popularnosti koju je stekao na televiziji i na filmu, za njega je prvi izbor uvek bilo pozorište:

- Daske su najveća i jedina ljubav glumaca uopšte, sve ostalo je ugodan izlet. Igra u pozorištu je nešto što se ne može zameniti ničim drugim - govorio je Janketić.

Maja Gojković otvorila izložbu, Foto Tanjug

Sloboda se osvaja radom

JANKETIĆ je igrao mnogo i na filmu, televiziji, radiju. Smatrao je da se jedina i prava sloboda osvaja radom. Bio je profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu od 1998. Organizovao je letnju školu glume u svom Tomaševu, gde je provodio leta. Govorio je da za njega ne postoji ništa interesantnije od pozorišta i doma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture