MUZEJ POZORIŠTA NA STABILNIM NOGAMA: Ministarstvo obezbedilo dvanaest miliona dinara za sanaciju temelja MPUS, problem je i nedostatak depoa

V. STRUGAR

19. 03. 2021. u 09:47

TEMELjI Muzeja pozorišne umetnosti Srbije biće ojačani i obnovljeni - zaključak je i obećanje ministarke kulture Maje Gojković koja je u četvrtak sa saradnicima obišla ovu ustanovu od nacionalnog značaja.

МУЗЕЈ ПОЗОРИШТА НА СТАБИЛНИМ НОГАМА: Министарство обезбедило дванаест милиона динара за санацију темеља МПУС, проблем је и недостатак депоа

Maja Gojković i Momčilo Kovačević / Foto Ministarstvo kulture

Jedno od najstarijih zdanja u Beogradu, podigao je svinjarski trgovac Miloje Božić u Gospodar Jevremovoj ulici, a pod ovim krovom smeštena je teatrološka građa o razvoju pozorišta u Srbiji od 13. veka do danas. Zato je i te kako važno da se "kuća čuva od temelja", koji nisu obnavljani od 1952. godine.

- Došli su da nam pomognu koliko god je to moguće da rešimo naše probeme, a najvažnija tema bila je sanacija temelja koja se dugo pripremala. Sada smo, konačno, dobili i finansijsku i stručnu podršku da se to ove godine završi. U međuvremenu, bilo je nekih radova oko naše zgrade, pa su se temelji dodatno "razdrmali", ali i podzemne vode su uradile svoje - otkriva Momčilo Kovačević, direktor Pozorišnog muzeja Srbije. - Radujemo se što će Muzej da stane na svoje noge, što više neće temelji kliziti, a naprsline zidova na nekim mestima se neće dalje širiti.

Kako saznajemo, tokom susreta sa nadležnima otvorile su se mnoge tekuće i goruće teme, a jedna od njih je zajednički problem svih muzeja u Beogradu: nedostatak depoa. U MPUS-u su prinuđeni, ističe naš sagovornik, da iznajmljuju privremeni prostor dok se ne sagradi centralni depo za sve, kada će, konačno, biti rešen i njihov problem depoa:

- Naravno, trenutno je "do daske" prenatrpan i moraćemo do izgradnje tog novog da koristimo i dalje prostor, u Kralja Petra (prekoputa Jevrejske opštine), takozvanu dvorišnu zgradu u dva nivoa.

Kada će biti izgrađen centralni depo još je neizvesno jer, kaže Kovačević, postoje i drugi prioriteti. Inače, sama ideja je u opticaju već dve godine, pa je muzejima stigao i dopis sa pitanjem koliko bi im kvadrata bilo potrebno u tom, budućem velikom depou koji bi se nalazio na Novom Beogradu.

- Za sanaciju temelja sva su nam sredstva obezbeđena, čak se vodilo računa i da se napravi lift (ili kosa ravan) za hendikepirana lica, kako bi nesmetano mogli da ulaze u Muzej - naglašava Kovačeveć. - Odobreno je ukupno oko dvanaest miliona dinara, što podrazumeva i projekat i sanaciju. Tražili smo da se u ceo posao uključe i dva saradnika iz Ministarstva kulture, koji bi bili deo komisije za praćenje radova.

POČETAK NA MANSARDI

MUZEJ raspolaže sa samo 250 kvadratnih metara, pod čijim krovom se nalaze kancelarije, prostor za smeštaj građe i izložbeni prostor u kome se održavaju predavanja, promocije, koncerti, projekcije.

Prvi zaposleni radili su na mansardi Muzeja primenjene umetnosti, a 1951. je doneta odluka da im se dodeli kuća Miloja Božića. Rekonstrukcija je trajala više od godinu dana, pa su se 1952. uselilu u ovo zdanje. Muzej je zvanično otvorio glumački bard Dobrica Milutinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)