SERIJA CRTEŽA MILANA BLANUŠE PREMIJERNO U GALERIJI „RIMA“: Pred publikom i „umetnička policija“

M.A.K.

07. 06. 2022. u 00:25

JEDINSTVENI ciklus crteža, jednog od naših najznačajnijih likovnih stvaralaca današnjice, Milana Blanuše, nastao još 1999. godine, biće premijerno predstavljen u utorak, 7. juna, u beogradskom izložbenom prostoru galerije „Rima“.

СЕРИЈА ЦРТЕЖА МИЛАНА БЛАНУШЕ ПРЕМИЈЕРНО У ГАЛЕРИЈИ „РИМА“:  Пред публиком и „уметничка полиција“

Foto promo Galerija Rima

Na ovim radovima, reč je  u potpunosti zamenila figuru kao nosioca forme i sadržaja dela, a motiv svakog od crteža velikog formata (200 k 150 cm) je jedan pojam na nemačkom ili engleskom jeziku. To je i naziv dela,  pa će se pred publikom naći - „Traum” (san), „Nebel” (magla), „Ideje” (ideje), ili izrazi koje je sam umetnik smislio kao na crtežu „Kunst Polizei” (umetnička policija).

Još od kraja osamdesetih godina tekst je dobio značajno mesto u Blanušinom stvaralaštvu, na  slikama, crtežima i grafikama.

Izloženi crteži su nastali tokom tri meseca NATO bombardovanja Jugoslavije,  u njegovom ateljeu u Beogradu.

-Udaljeni od trenutka nastanka – vrhunca krize u Srbiji obeleženog fizičkim uništenjem i smrću tokom 1999, ujedno i neizlagani u periodu kada je umetnik planirao, u uzavrelim mesecima posle petooktobarskih promena 2000. – ovi radovi su protekle dve decenije gubili na svom neposrednom kritičkom i angažovanom potencijalu, a jačali na polju univerzalnih značenja- zaključuje u katalogu, Nevena Martinović, istoričar umetnosti i kustos „Rime“.

Izložba će biti otvorena do 20. juna.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)