DELIMA SPAJAO VEČNO I PROLAZNO: Preminuo slikar Miodrag Đilas (1932-2022) autor posvećen fantastičnim motivima

M. A. K.

24. 05. 2022. u 22:39

SLIKAR mitoloških ptica, svetlećih riba, čudovišnih zveri i nepoznatih prostora, ali i Lepenaca, Hilandara i Gračanice - Miodrag Đilas (1932-2022), preminuo je u subotu 21. maja, u Obrenovcu, potvrdio je, "Novostima", njegov sin Aleksandar, takođe umetnik.

ДЕЛИМА СПАЈАО ВЕЧНО И ПРОЛАЗНО: Преминуо сликар Миодраг Ђилас (1932-2022) аутор посвећен фантастичним мотивима

"Otmica lepe Jelene" / Foto Madl art

Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, završio je 1958, a dve godine kasnije se prvi put pojavio na srpskoj likovnoj sceni, izložbom u Galeriji ULUS-a. Čuveni naš likovni znalac Pavle Vasić, zabeležio je da Đilas "pripada struji fantastike sa delikatnim osećajem za pojedinosti i njihov likovni izraz". A tokom svog dugog stvaralačkog rada, ostao je privržen upravo fantastici, slikarstvu poezije i snoviđenja.

- Taj čudesan spoj realnog, nadrealnog i fantastičnog na Đilasovoj slici uvek je obojen jednim snažnim doživljajem ili jednom reminiscencijom ili misaono-filozofskom konstrukcijom. Tako slika dobija karakter spone između života i smrti, smisla i besmisla, večnog i prolaznog, upravo onako kako se to događa u jednoj gusto tkanoj pesmi - zapisao je Sreto Bošnjak, likovni kritičar.

Imao je na desetine samostalnih izložbi i učestvovao na velikom broju kolektivnih postavki u zemlji i inostranstvu, a od 1982. redovno je izlagao u Berlinu. O slikarevom nadahnuću lepenskom skulpturom, srednjovekovnim manastirima, likovima srpskih vladara i svetitelja, Kosovom, istoričar umetnosti Nikola Kusovac, tvrdi: "Nije to glorifikacija, ni realističko predstavljanje Gračanice ili Hilandara, niti bilo koje srednjovekovne zadužbine. To je tek upiranje prstom na bit naše sudbine, na mesto gde se nalazi odgovor na ono što jesmo, gde su genski zapisi koji objašnjavaju naše ponašanje".

Ispraćaj na kremaciju Miodraga Đilasa zakazan je za četvrtak u 14 časova na Novom groblju u Beogradu, a opelo počinje u 13.30.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba