NIJE ODSTUPAO OD UMETNOSTI: Izložbom u KC Vrbas, povodom veka od smrti "oživelo" delo slikara Jožefa Pehana (1875-1922)

Z. Rajić

07. 05. 2022. u 09:44

STOGODIŠNjICA od smrti jednog od najznačajnijih vojvođanskih slikara, na prekretnici 19. i 20. veka, obeležava se izložbom "Jožef Pehan - vek posle", koja će pred publikom biti do 26. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa, grada u kom je živeo i stvarao.

НИЈЕ ОДСТУПАО ОД УМЕТНОСТИ: Изложбом у КЦ Врбас, поводом века од смрти оживело дело сликара Јожефа Пехана (1875-1922)

Svečano otvaranje u KC Vrbas Foto KC Vrbas

Izložene su slike, čiji je izbor sačinila istoričarka umetnosti Ivana Arađan, kustos Narodnog muzeja u Zrenjaninu, koja godinama sistemski izučava opus Pehana (1875-1922).

- Posebnost ove izložbe je u tome što se na njoj mogu videti dela koja nisu u fondu Gradskog muzeja Vrbasa, nego pripadaju Kolekciji Mandić i manjim delom fondu Gradskog muzeja Subotice. Cilj nam je da prikupimo mnoge radove ovog izuzetnog umetnika, spasimo ih od propadanja i iznesemo na svetlost dana - rekla je Ivana Arađan.

Obeležavanje veka od smrti vratiće u fokus stvaralaštvo ovog autora, smatra istoričarka umetnosti, i napominje da "ćemo tek pričati o velikom slikaru".

Rođen u Čelarevu, Pehan je osnovnu školu završio u Bačkoj Palanci, a u Novom Sadu je izučio fotografski zanat. U Novom Vrbasu, gde se preselio kad je imao 22 godine, otvorio je Atelier del Monte, jednu od najpoznatijih fotografskih radnji u Bačkoj u prvoj deceniji 20. veka.

Jožef Pehan, Foto KC Vrbas

Fotografije je koristio kao predstudije za mnoga ulja na platnu ili linoreze. Studirao je slikarstvo u Minhenu, na Bavarskoj umetničkoj akademiji i u čuvenoj privatnoj školi Šimona Hološija. Njegova prva samostalna izložba iz 1913. godine, održana u Kući umetnosti u Budimpešti, koja je prikazana i u Novom Sadu, Vrbasu, Kuli, Bačkoj Palanci, Bačkoj Topoli i Somboru, smatra se prvom modernom izložbom slika u Vojvodini.

- Pehan je jedan od najznačajnijih secesijskih slikara, koji je svojim delima i talentom obogatio likovni život i vizuelnu kulturu vojvođanskog prostora - naglašava književnik i likovni kritičar Đeze Bordaš.

Da je Pehan bio umetnik od formata, procenjuje se i na osnovu njegove poetike, iskazane sledećim rečima: "Sve što sam dosad činio i budem činio ubuduće, ne radim zbog novca i zbog izdržavanja, već jedino radi umetnosti. Iako me materijalna situacija prisiljava da od toga živim, pre ću umreti od gladi, nego i za korak skrenuti sa ovog puta, koji je za mene sveti, i da umetnost podredim volji i želji jedne nerazumne publike."

Pehanove slike čekaju nove tumače, Foto KC Vrbas

SVESTRANI STVARALAC

PEHAN je bio svestrani stvaralac, koji se pored slikarstva i fotografije bavio i vajarstvom, arhitekturom, karikaturom, glumom, režijom i pisanjem pozorišnih komada.

Ali, i komponovanjem i sviranjem violine u kvartetu koji je osnovao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)