IMPERIJALIZAM BERLINA ZAPALIO JE ČITAV BALKAN: Knjiga nemačkog istoričara izazvala politički zemljotres – Srbi znaju dva lica nemačke politike

B. SUBAŠIĆ

18. 05. 2022. u 16:21

NEMAČKA imperijalna politika, prikrivena parolama o ljudskim pravima, uključujući najopskurnije manjine i teroriste hrvatske i albanske emigracije, od 1945. je trasirala put koji je doveo do NATO agresije na Srbiju i stvorio na Zapadu narativ da su Srbi zločinački narod ravan nacistima, pokazao je nemački istoričar Matijas Kincel u knjizi "Put u rat: Nemačka, NATO i Kosovo".

ИМПЕРИЈАЛИЗАМ БЕРЛИНА ЗАПАЛИО ЈЕ ЧИТАВ БАЛКАН: Књига немачког историчара изазвала политички земљотрес – Срби знају два лица немачке политике

Foto: B. Subašić

Za izvor ove metodologije on navodi "Memorandum o etičkom imperijalizmu", koji je 1918. za nemačkog cara sastavio princ Maks Badenski, budući kancelar, i naglasio: "Ukoliko nemački imperijalizam želi da odoli naletu demokratije i njenom zahtevu za poboljšanje sveta, on mora da bude etički fundiran. Ako ostane na golom traženju moći, demokratija će bez muke nadvladati. Zato u našu nacionalnu volju moramo da unesemo opšte ciljeve čovečanstva."

Matijas Kincel, ogorčeni i razočarani levičar iz Zelenih, knjigu je pisao upravo tokom agresije NATO, u kojoj je Bundesver učestvovao, posle na brzinu promenjenog ustava, koji je zabranjivao borbeno angažovanje nemačke vojske van državnih granica. Knjiga objavljena krajem 1999. izazvala je politički zemljotres u Berlinu, iznošenjem dokaza koji su demaskirali kampanju bezočnih laži nemačkih jastrebova rata, među kojima su prednjačili ministri odbrane Rudolf Šarping i spoljnih polova Joška Fišer, predstavnik Zelenih.

Tek posle 23 godine Kincelovo delo je postalo dostupno širokoj srpskoj javnosti, zahvaljujući prevodiocu Veliboru Buhi i "Službenom glasniku", koji ju je objavio u biblioteci "Sabornik".

- S knjigom "Put u rat" upoznao sam se slučajno tokom studija jer je postojala u Narodnoj biblioteci Srbije, ali na nju niko nije obraćao pažnju, sve dok nisam odneo prevod u "Službeni glasnik" - kaže Buha.

PETAR ARBUTINA: LjUBITELj ISTINE

SRBI jesu glavni junaci Kincelove knjige, ali ona ima univerzalnu vrednost, ističe Petar Arbutina, književni kritičar i direktor izdavaštva u "Službenom glasniku".

- Kincel je napravio briljantnu analizu promene paradigme nemačke politike i manipulacije narativom, čija je snaga dovela do agresije NATO. Kincel knjigu nije pisao kao "veliki prijatelj Srbije" kako se kod nas često šablonski nazivaju slični ljudi, već kao častan čovek, prijatelj istine! Ukazao je na univerzalnu opasnost od narativa kojim je Nemačka svoju nacističku istoriju projektovala na Srbiju i zamenila ulogu zločinca i žrtve. Taj recept je primenljiv bilo gde, što možemo da vidimo i na primeru sukoba u Ukrajini.

O knjizi je govorio i Petar Ristanović iz Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić.

Prvi tiraž knjige praktično je rasprodat, saopšteno je na njenom jučerašnjem predstavljanju u knjižari "Geca Kon". Potvrdu izuzetne vrednosti Kincelovog rada ovom prilikom dao je i vrhunski diplomata, Vladislav Jovanović, bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije.

- Ova knjiga je intrigantna i otkrivajuća, neverovatno sažeta, dosledna i nabijena rešenošću da skine veo sa slike o Nemačkoj kao potpuno reformisanoj i dobroćudnoj zemlji posle njenih iskustava u Drugom svetskom ratu. Cela evropska civilizacija se sada suočava s tim pitanjem, jer je činjenica da porivi istorije ne umiru tako lako. Još su ranija srpska pokolenja uočila dva lica nemačke politike, jedno nemilosrdno tevtonsko, drugo civilizacijsko, koje je dalo ogroman doprinos istoriji Evrope i bilo najznačajnije za našu malu tek oslobođenu Srbiju u 19. veku. Međutim, mi imamo i iskustvo jedinstveno u Evropi, da je Srbija jedina zemlja koju je u 20. veku Nemačka odabrala da na nju izvrši tri agresije 1914, 1941. i 1999. godine. To se na neki način nastavlja kroz aktuelne diplomatske poteze, jer je netrpeljivost prema srpskom faktoru na Balkanu u nemačkoj politici konstanta. Razlog za to je otvoreno pitanje, na koje možda nikada nećemo dobiti odgovor i to nas stalno podseća da se nikada ne smemo potopuno predavati dobroj veri prema Nemačkoj, iako je u našem interesu da razvijamo što bolje odnose sa njom - istakao je Jovanović.

Foto: B. Subašić

Njega Kincel fascinira vrednim radom na sakupljanju činjenica koje se razlikuju od zapadnog narativa o "srpskoj krivici".

- To su utemeljene zvanične izjave, što je izuzetno važno u situaciji kada arhive još nisu otvorene i službeni dokumenti nisu dostupni, a neki nikada neće ni biti. Kincel je uspeo da napravi beskrajni niz činjenica koje se ne mogu osporavati - rekao je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024