MOĆNE AVANTURE U 60 GRADOVA: Prvog dana manifestacije "Muzeji za 10" mnogobrojni posetioci pohrlili u istorijska zdanja i galerije

Dragana Matović

15. 05. 2022. u 08:38

HILjADE posetilaca istorijskih zdanja i galerija širom Srbije krenule su u subotu u muzejsku avanturu koja će trajati do 20. maja. Manifestacija "Muzeji za 10" održava se u čak 60 gradova, sa 130 učesnika na oko 180 lokacija. Zanimanje za izložbe, od kojih se mnoge mogu videti samo ovih dana, pokazale su sve generacije. Među najinteresantnijim dešavanjima bila su ona u Narodnom muzeju, zatim u muzejima automobila, PTT, Paje Jovanovića, Jovana Cvijića, Ive Andrića, ali i Crvene zvezde...

МОЋНЕ АВАНТУРЕ У 60 ГРАДОВА: Првог дана манифестације Музеји за 10 многобројни посетиоци похрлили у историјска здања и галерије

Foto Z. Jovanović

- Ovo je jedinstven muzejski događaj u Evropi i prilika da građane upoznamo sa baštinom koja se čuva u našim muzejima. Tema manifestacije je "Moć muzeja" i fokusira se na to da muzeji imaju moć da transformišu svet oko nas. Manifestacija ovoga puta obuhvata obeleževanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Imamo rekordan broj učesnika - rekao je Slavko Spasić, predstavnik Koordinacionog tima manifestacije.

Većina Beograđana je u obilazak krenula od Narodnog muzeja u kom su, pored priče o mumiji staroegipatskog sveštenika Nesmina koju je 1888. godine kupio u Luksoru Hadži Pavle plemeniti Riđički iz Mokrina, posetioci saznali i kako je nastala i kakve tajne krije monumentalna slika "Krunisanje cara Dušana" Paje Jovanovića, zašto je znamo i pod nazivom "Proglašenje Dušanovog zakonika" i ko su likovi koji su na njoj.

- Paja Jovanović je bio genije - rekla nam je plavokosa tinejdžerka Sanja dok je izlazila iz Muzeja. - Idem u Narodno pozorište. Organizuju obilazak zgrade. Jedva čekam da vidim kako izgleda biti iza scene. Nikad nisam bila u garderobi, niti dodirnula kostime.

Da i sami probaju ono u čemu su slikari Željko Đurović, Slavko Krunić, Boris Dragojević, Vasilije Dolovački, Zoran Krulj, Dragan Martinović, Slobodan Vuković, Jovica Panić Jole... pronašli inspiraciju, mogli su posetioci Doma Vojske Srbije. Umetnici su isluženoj rakijskoj buradi udahnuli novi život, pretvarajući ih u umetnička dela. U drugom delu je izložba Miloša Šobajića, prva u Beogradu posle umetnikove smrti.

Gužva je bila i kod Brankovog mosta, gde je ukotvljen rečni monitor "Sava". O brodu, pod nazivom "Bodrog", koji je sagrađen 1904. godine i korišćen u napadu na Beograd 1914, govorili su kustosi Muzeja grada Beograda i Vojnog muzeja.

- Nisam znao da su sa njega ispaljene prve granate na Beograd, koje su pogodile Narodni muzej, koji se tada nalazio u dve zgrade na mestu današnjeg Filološkog fakulteta - rekao nam je student Petar Đorđević.

Tokom celog dana bilo je posetilaca i u PTT muzeju. Došli su zbog izložbe slika "Neviđeni Lubarda", koje do sada nisu izlagane.

- Nisam znao da postoje marke posvećene serijalu "Zvezdani ratovi" - kaže nam Marko Ostojić. - Prava remek-dela su one na kojima su reprodukcije poznatih umetničkih dela iz Kine.

Najstariji eksponati izloženi su u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu. Predmeti stari oko 3,5 milijardi godina svedoče o prvim trenucima pojave života na Zemlji, razvoju ljudskih predaka i njihovom preobražaju u savremene ljude.

Beograđane su u Etnografskom muzeju sačekale dvopređene čarape kao svedočanstva o lepoti narodne umetnosti. A, mnogi od njih iskoristili su priliku da pogledaju multimedijalnu izložbu "Soja Jovanović - snovi u boji" kojom Jugoslovenska kinoteka obeležava stogodišnjicu rođenja prve srpske rediteljke dugometražnih igranih filmova. Saznali su posetioci manifestacije "Muzeji za 10" na Hemijskom fakultetu kako se dobija staklo u laboratoriji, kako se pravi ogledalo i druge zanimljivosti. Ovaj materijal je u bio u fokusu nekoliko muzeja, jer je 2022. proglašena svetskom godinom stakla.

Za ovu priliku otvorena su i vrata kuće porodice Veljković u Birčaninovoj ulici. Posetioci su mogli da čuju priče o znamenitim ličnostima koje su posećivale ovaj dom.

Sladili su se posetioci Narodnog muzeja u Požarevcu čokoladicama iz kalupa po arheološkim i umetničkim predmetima. U Ćupriji se "pucalo" iz makete Karađorđevog trešnjevog topa u dvorištu Muzeja "Horeum Margi", a posetioci Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici ugljenim bojama, kredom i temperom uz pomoć izlomljenih grančica, na improvizovanoj "pak-papirnoj pećini" velikog formata, crtali su svoj prvi pećinski crtež. Centar za kulturu Gradac iz Raške organizovao je pešačku turu "Stazom Milunke Savić", od memorijalnog kompleksa u Jošaničkoj Banji, do njene rodne kuće u Koprivnici. U Novom Sadu i Nišu programe su pripremile gotovo sve institucije kulture.

OBILAZAK PALATE "SRBIJA"

KAO jedan od najekskluzivnijih događaja najavljen je obilazak Palate "Srbija", nekadašnjeg SIV. Budući da je zgrada u funkciji, na najvišem nivou, ne može biti otvorena za publiku kao muzeji. Obilazak je zakazan za sutra, a obavezna je prijava na zvaničnoj strani manifestacije muzejisrbije.rs.

Posetioci će obići šest salona, koji predstavljaju mikromuzeje naroda i narodnosti Jugoslavije, zatim tri sale u svečanom delu, trinaest konferencijskih sala... Najveća sala za prijeme i konferencije je površine 800 kvadratnih metara, a celo zdanje, reprezentativni primer modernizma u arhitekturi SFRJ, površine je oko 65.000 kvadrata.

ZABAVA ZA NAJMLAĐE

NAJMLAĐI posetioci PTT muzeja u subotu su mogli da nauče kako se piše i adresuje pismo, dok su u Muzeju Vuka i Dositeja mogli da se igraju, ali ne na telefonu ili kompjuteru. Uz muziku i pesmu igrali su se igara koje je zabeležio Vuk Karadžić. Zabavno je bilo i u Narodnom muzeju u Leskovcu, gde su deca tokom radionice "Moda ženskih frizura" otkrivala kakve su frizure bile nekada u modi a kakve su danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije