"DESANKA" ŽIVORADU NEDELJKOVIĆU: Dodeljena prestižna književna nagrada za ukupan doprinos poeziji

A. VOJINOVIĆ

11. 05. 2022. u 09:37

KNjIŽEVNA nagrada "Desanka Maksimović" ove godine otišla je u ruke pesnika Živorada Nedeljkovića.

ДЕСАНКА ЖИВОРАДУ НЕДЕЉКОВИЋУ: Додељена престижна књижевна награда за укупан допринос поезији

Konferencija za medije u NBS, Foto Privatna arhiva

Prestižno priznanje, koje dodeljuje zadužbina koja nosi ime naše čuvene pesnikinje, za ukupan doprinos poeziji, laureatu će tradicionalno biti uručena 16. maja, u Desankinom rodnom mestu - Brankovini.

- Iznenadio sam se kada su mi javili da sam dobio nagradu - kaže, za "Novosti", Nedeljković.

- Obradovao sam se jer nisam očekivao da ću dobiti ovo priznanje. Svestan sam koliko me obavezuje nagrada jer nosi ime po Desanki Maksimović. U vremenu kada je nažalost sve oko nas devastirano, ovakve nagrade nas drže u uverenju da bavljenje književnošću i generalno umetnošću ima smisla.

Žiri u sastavu prof. dr Goran Maksimović, prof. dr Đorđe Despić, doc. dr Branko Vraneš, dr Slađana Ilić i Vojislav Karanović doneo je jednoglasnu odluku da nagrada "Desanka Maksimović" za 2022. godinu pripadne Živoradu Nedeljkoviću.

Živorad Nedeljković, Foto V. danilov

Član žirija i dobitnik "Desankine" nagrade za 2019. godinu Vojislav Karanović juče je na konferenciji za medije u Narodnoj biblioteci pročitao obrazloženje žirija i ovom prilikom dodao da je Živorad Nedeljković već decenijama prisutan u našoj književnoj javnosti, kao i da je reč o pesniku koji je nesumnjivo dao doprinos savremenoj srpskoj poeziji.

- Nedeljković suštinski upućuje na saznanje da je umetničko stvaralaštvo jedinstveni svet i da u njemu nema stvarne razlike između periferije i centra, između velikih i malih stvari, između prošlosti i sadašnjosti, a ako ta razlika i postoji onda je za pesnika "periferija" prednost koja mu donosi mir, samoću i neposredni dodir sa izvornim oblicima života i prirodom - navodi se u saopštenju žirija.

Na konferenciji su juče predstavljene i dve nove knjige - izabrane pesme dobitnika nagrade "Desanka Maksimović" za 2021. godinu "Za vatru nadležna je duša" Saše Radojčića, u izdanju Narodne biblioteke Srbije i Zadužbine "Desanka Maksimović" i "Poezija Tomislava Marinkovića", zbornik radova sa okruglog stola o poeziji Tomislava Markovića, "Desankinog" laureata za 2020. godinu.

Zbirku pesama "Za vatru nadležna je duša" Saše Radojčića i "Poeziju Tomislava Marinkovića", zbornik radova sa okruglog stola o poeziji Tomislava Markovića, čitaoci mogu pronaći i u PDF formatu. Elektronsko izdanje ovih naslova u celini nalazi se na sajtu zadužbine "Desanka Maksimović", a zbornik i na sajtu Instituta za književnost i umetnost, kao i na njihovoj zvaničnoj "Fejsbuk" stranici.

ZBIRKE PESAMA

IZA Živorada Nedeljkovića je bogat opus knjiga pesma među kojima su i: "Pogrešna prognoza" (1991), "Majka" (1994), "Tutin i još pedeset pesama" (1998), "Jezik uveliko" (2000), "Tačni stihovi" (2001), "Sušti poslovi" (izabrane i nove pesme, 2002), "Negde blizu" (2003), "Drugi neko" (2005), "Ovaj svet" (2009), "Neumereni rad godina" (izabrane pesme, 2011), "Talas" (2012), "Ulazak" (2014), "Dete" (2019), "Najlepše veštine" (za decu, 2020).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!