AMBASADA JAPANA U SRBIJI: Otvorena putujuća izložba u muzeju primenjenih umetnosti

J. Su.

10. 05. 2022. u 14:53

Japanska ambasada u Republici Srbiji i Japanska Fondacija, u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti u Beogradu, danas su predstavili putujuću izložbu naziva "Izgrađeno okruženje: alternativni vodič za Japan".

АМБАСАДА ЈАПАНА У СРБИЈИ: Отворена путујућа изложба у музеју примењених уметности

Foto J. S.

Izložbu je u MPU svečano otvorio ambasador Japana u Srbiji. Kacumata Takahiko, koji je svima poželeo dobrodošlicu na postavku koja će trajati do 29. maja. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

Ambasador Japana u Srbiji je istakao da ova putujuća izložba sadrži fotografije, tekstove i video zapise kako bi predstavila ukupno 80 zgrada, građevinskih projekata i pejzaža.

Vremenski, izložba pokriva period od moderne ere, kasnog 19. veka do danas, dok geografski obuhvata najmanje jednu ponudu iz svake od 47 japanskih prefektura. Ove 2022. godine se obeležava 140 godina uspostavljanja prijateljskih odnosa između Japana i Srbije.

Kako je najavio Takahiko, sa tim u vezi, publiku očekuju mnogi događaji koji će doprineti daljem jačanju prijateljskih veza dve zemlje, a nova izložba je jedna od tih aktivnosti.

- Veoma sam srećan što zajedno slavimo tako veliki i značajan jubilej, 140 godina prijateljstva naše dve zemlje, koje su započeli japanski car Meidži i srpski kralj Milan Obrenović te davne 1882. godine - kazao je ambasador. - Od tada Japan i Srbija uspostavili su izvanrednu saradnju na svim nivoima, i pomagali su jedno drugo, posebno u veoma teškim periodima u kojima su se nalazile.

Izložba svedoči o Japanu kao arhipelagu koji se proteže od severa ka jugu. Mnogi regioni imaju punu paletu sezonskih promena, dok se cela zemlja odlikuje veoma raznolikim reljefom.

Zbog toga, kako je naglasio ambasador Takahiko, Japan često postaje žrtva prirodnih katastrofa kao što su zemljotresi, vulkanske erupcije, cunami i tajfuni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna