UMETNIČKI PAVILJON "CVIEJTA ZUZORIĆ": Fotografije Sibil Bergeman

M.A.K.

05. 05. 2022. u 18:08

RETROSPEKTIVA jedne od najznačajnijih nemačkih fotografkinja prošlog veka, pod imenom "Sibil Bergeman. Fotografije" biće prikazana od 7. maja, do 2.juna, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

УМЕТНИЧКИ ПАВИЉОН ЦВИЕЈТА ЗУЗОРИЋ: Фотографије Сибил Бергеман

Foto Estate Sibylle Bergemann; ifa

Postavka se realizuje u saradnji Gete instituta iz Beograda i ifa - nemačkog Instituta za odnose sa inostranstvom.

Delo Sibile Bergeman je izuzetno raznovrsno - pored reportaža, pejzaža i gradskih prizora, ona se intenzivno bavila i fotografskim portretima, ističe se u najavi:

- Međutim, postala je poznata pre svega kao modna fotografkinja. Od 1970. je fotografisala za "Sibile - časopis za modu i kulturu" koji je osnovan 1956. godine u NDR i kojem je Sibil Bergeman ostala verna sve do 1995, kada je prestao da izlazi.

Posle ujedinjenja Nemačke, umetnica nije promenila svoj način rada, bez obzira na to što je nekadašnja crno-bela fotografija zamenjena kolorfilmom: upejzažima i gradskim prizorima, u portretima i modnim fotografijama, tragala je za posebnim trenutkom ili za posebnim mestom. Fotografisala je za časopise "Geo", nedeljnike "Di Cajt", "Der Špigel", "Štern" i "Njujork tajms magazin". Njena studijska putovanja su je odvela u Afriku, Ameriku i Aziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)