BOGATA RIZNICA STAROG VLAHA: Bibliografija radova o novovaroškom kraju iz pera Šapčanina Dobrila Aranitovića, profesora filozofije

D. Gagričić

04. 05. 2022. u 10:34

NEDAVNO osnovani Izdavačko-istraživački centar "Stari Vlah", sa sedištem u Beogradu, i suizdavači - Biblioteka i Dom kulture u Novoj Varoši, objavili su "Bibliografiju radova o novovaroškom kraju" iz pera Šapčanina Dobrila Aranitovića (76), profesora filozofije, bibliotekara i istraživača prošlosti.

БОГАТА РИЗНИЦА СТАРОГ ВЛАХА: Библиографија радова о нововарошком крају из пера Шапчанина Добрила Аранитовића, професора филозофије

Priređivač Dobrilo Aranitović / Foto D. G.

- Ovo je prvi pokušaj da se sačini popis radova o novovaroškom kraju, a s pravom se može nazvati i Bibliografija radova o Starom Vlahu jer je Nova Varoš vekovima njegovo geografsko i istorijsko središte - podseća priređivač.

Među koricama zavičajne knjige, koju nemaju ni daleko veći gradovi, na više od 300 strana sabrane su 1.793 bibliografske jedinice u osam poglavlja koje pružaju sliku o geografskim karakteristikama, istoriji, kulturno-prosvetnim prilikama, ali i spomenicima, narodnom životu, običajima i stvaralaštvu, govoru i jeziku, kao i o istaknutim ličnostima kraja.

- Materijal se nudi na uvid i korišćenje, ne samo naučnim radnicima, već i svim kulturnim, prosvetnim i društvenim poslenicima, svim znatiželjnicima zainteresovanim za svestrano istraživanje svih tokova i dešavanja na novovaroškom području - naglašava Aranitović. - Na umu mi je, u prvom redu, bio korisnik, onaj kome će bibliografija biti podsticaj za dalja istraživanja, nezaobilazni priručnik.

Bojana Vukotić, savetnik u Narodnoj biblioteci Srbije, ističe u recenziji da je građa svrstana u dve grupe - prvu koju čine samostalne knjige, objavljene monografske publikacije, a drugu članci i prikazi u serijskim publikacijama i monografskim zbornicima. Za Nebojšu Cvejića, iz Biblioteke u Šapcu, Bibliografija predstavlja svojevrsnu riznicu onoga što karakteriše novovaroški kraj, a sačinjeni su registar autora i predmetni imenski registar.

DAR ZAVIČAJU

OBJAVLjIVANjE "Bibliografije radova o novovaroškom kraju" finansirao je Milorad Miško V. Stevović, beogradski biznismen, na dar zavičaju. Stevović je zimus sa grupom zemljaka i saradnika osnovao IIC "Stari Vlah", koji će biti vetar u leđa stvaraocima, a podsticaće i druge aktivnosti u zavičaju. Od lokalnih vlasti zatražio je plac da sagradi zgradu biblioteke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba