U RITMU NIŠKE BANJE I RUMENKE: Sa snimanja dokumentarnog filma i serijala "Srpsko kolo" u Nišu

M. J. M.

03. 05. 2022. u 10:29

PRAVA dokumentarna bajka, film i serijal "Srpsko kolo", snima se trenutno u Nišu, u filmskoj radionici "Optimistik filma".

У РИТМУ НИШКЕ БАЊЕ И РУМЕНКЕ: Са снимања документарног филма и серијала Српско коло у Нишу

Foto Optimistic film

Reditelj i producent je Željko Mirković, koji uz Nikolu Neškovića i Zdravka Ranisavljevića, potpisuje i scenario. Ovaj projekat, koji su podržali od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Niša, nastaje u saradnji sa Ansamblom "Kolo", Etnografskim muzejom Beograd, Srpskim nacionalnim savezom u Pitsburgu, Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije.

Deset epizoda (u trajanju od 25 minuta) će se snimati u 15 gradova širom Srbije, od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

- Ponosni smo što će i Niš biti mesto snimanja. Naši sugrađani gotovo sve znaju o srpskom kolu ili oru. Naša obaveza je da ta znanja, kulturu, običaje i tradiciju prenosimo na mlađe. Srpsko kolo je naš identitet, simbol trajanja i opstajanja srpskog naroda - izjavila je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

Tradicionalno plesno nasleđe ovog kraja, u dokumentarcu i serijalu "Srpsko kolo", predstaviće Akademski folklorni ansambl "ORO", koji neguje narodne igre i pesme svih krajeva naše zemlje, sa naglaskom na igre iz Ponišavlja i jugoistočne Srbije.

- Niška banja je varoška igra, koja ove godine slavi 95. rođendan, a koju je 1927. komponovao Dušan Cvetković, čika Duca. Niško kokunješte je tipičan predstavnik "kola u tri" iz ovog kraja. Rumenka, jednodelni tradicionalni ples, koji se igra u varijanti osam i deset taktova, nalazi se na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije - istakao je prof. dr Slavoljub Uzunović.

Foto Optimistic film

Studentski kulturni centar Niš (SKC Niš), u okviru koga radi Akademski folklorni ansambl ORO (osnovan 1959) biće organizator 15. Međunarodnog studentskog festivala folklora, koji će se održati u Nišu, od 16. do 21. jula.

- Ovaj festival je 2021. dobio oznaku CIOFF International Festival, što predstavlja najviši rang u organizaciji svetskih festivala folklora. Ovo je prvi put da je neki festival u Srbiji dobio ovaj sertifikat - istakao je Predrag Jelenković, direktor SKC Niš i direktor festivala.

SRPSKO KOLO DEO BAŠTINE UNESKa

- KOLO je folklorna igra koja simbolizuje sreću i kao takav simbol poznata je svuda u svetu. Srpsko kolo je 2017. postalo deo nematerijalne baštine Uneska. Projekat "Srpsko kolo" govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima, kao i o tradiciji i identitetu srpskog naroda i negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo - kaže reditelj i producent Željko Mirković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati