PRIVILEGOVAN SAM ŠTO IGRAM ĐORĐA ROŠA: Željko Dimić o ulozi u filmu i seriji "Vera", scenariste i reditelja Nedeljka Kovačića

Marina JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

01. 05. 2022. u 16:46

NA LISTU svojih brojnih, zapaženih uloga, harizmatični glumac Željko Dimić, koji je u Americi izgradio uspešnu karijeru kao Džek Dimič, nedavno je dodao još jednu.

ПРИВИЛЕГОВАН САМ ШТО ИГРАМ ЂОРЂА РОША: Жељко Димић о улози у филму и серији Вера, сценаристе и редитеља Недељка Ковачића

Đorđe Roš, Željko Dimić, Foto A. Stanković/N. Babić

U špijunskom trileru "Vera", zasnovanom na istinitoj priči o Veri Pešić, fatalnoj špijunki iz Drugog svetskog rata, Dimić tumači lik Đorđa Roša, velikog prijatelja srpskog naroda.

- Ovu ulogu sam prihvatio sa velikim zadovoljstvom. Smatram se privilegovanim što igram lik Đorđa Roša, čoveka koji zadužio naš narod i istoriju po mnogo čemu. Bio je dobar čovek, vrhunski intelektualac i veoma sposoban da ostvari sve ono što je nameravao da uradi. Čitao sam mnogo i saznao sve što mi je bilo potrebno da gradim lik ovog izuzetnog čoveka - ekskluzivno za "TV novosti", priča Željko Dimić, koji u ovom ostvarenju deli kadar i sa naslovnom junakinjom, u tumačenju Jovane Stojiljković.

- Zadovoljstvo je raditi sa talentovanom koleginicom Jovanom Stojiljković, koja je veliki profesionalac i koja u svakom trenutku posvećuje sebe svom liku. Vera Pešić je veoma kompleksna i teška uloga i drago mi je da je dodeljena glumici koja je u potpunosti zaslužuje. Kadrove delim i sa odličnim glumcima, Petrom Zakavicom, Tihomirom Stanićem i drugima. Pored glumaca, ovaj divan film i serija imaju vrhunsku ekipu i velike profesionalce, koji su izuzetno posvećeni svom poslu i čine sve da ovaj projekat bude onakav, kakav je i zamišljen - dramska serija i film izuzetnog kvaliteta - naglašava naš sagovornik.

Reditelj Nedeljko Kovačić, koji sa Kristinom Đuković potpisuje i scenario projekta o "srpskoj Mati Hari", nastalog po ideji producentkinje Danke Milošević, otkrio nam je kako je upoznao Željka Dimića.

- Tihomir Tika Stanić mi je rekao: "Imam za tebe savršenog Roša". I bio je u pravu.

Snimili smo većinu scena sa Željkom, a preostali deo ćemo nastaviti u drugoj polovini maja. Snimaćemo u Radio Beogradu, gde se Vera i Roš ponovo sreću na nekom koktelu, pošto je već počela okupacija. Roš je bio patriota i veliki dobrotvor srpskog naroda i tako smo ga i predstavili u filmu. Istorijska je činjenica da je on neko vreme boravio u Beogradu za vreme okupacije, pa je kasnije emigrirao u Ameriku, tako da je očigledno da su ga Nemci na neki način tolerisali - objašnjava Nedeljko Kovačić koji nam je otkrio još zanimljivosti sa snimanja ovog filma i serije koja će imati 10 epizoda, a čija je radnja smeštena u period uoči i tokom Drugog svetskog rata. Mlada Leskovčanka Vera Pešić, uz pomoć intimnih poznanstava u visokim krugovima postaje beogradska zavodnica i četvorostruki špijun, sve do svog tragičnog kraja, u 25. godini.

- Vera je, u filmu, boravila u Rošovoj vili, dok je radila za Nemce. A nju je kod Roša doveo Karl Kraus, nemački agent, koji je bio njen ljubavnik i šef. Inače, ispostavilo se da se glumac Petar Zekavica, koji igra Krausa (prva glavna uloga u jednom srpskom filmu) i Džek Dimič poznaju već 20 godina i da su u Njujorku, na studijama, zajedno snimali neki film. Oduševili su se što imaju priliku da ponovo igraju zajedno, i to u Srbiji. Kada je Džek, dok smo sedeli i pili kafu, u jednom trenutku čuo da u filmu igra i Zekavica, odmah ga je pozvao: "Petre, sedim ovde s rediteljem, pa mi ćemo da igramo zajedno!". To je bilo baš simpatično.

Petar Zekavica, Jovana Stojiljković i Željko Dimić, Foto N. Babić

Reditelj naglašava i da je mnogo toga u seriji, s razlogom, romansirana fikcija.

- Mada smo pošli od istorijskih činjenica, želeli smo da napravimo filmsku priču. Zato smo sebi dozvolili slobodu da sve te likove pravimo onako kako želimo, pa smo odstupili od nekih istorijskih činjenica, a sve u želji da ispričamo filmsku priču, koja će biti zanimljiva sama po sebi.

A da li je Roš uspeo da odoli čarima fatalne zavodnice, kojoj je pružio gostoprimstvo u svom domu?

- To ćemo ostaviti gledaocima da iščekuju i vide - tajanstveno  poručuje reditelj.

* * * * * * * * *

PREMIJERA U OKTOBRU

MUZIKU za film komponovao je Robert Pešut Manjifiko ("Montevideo", "Senke nad Balkanom"), a stručni konsultant na scenariju je general Svetko Kovač. Planirano je da snimanje traje do 5. jula u Beogradu i Topoli, kao i na Avali i Kosmaju, dok se premijera očekuje u oktobru. Igraju i Viktor Savić, Nikola Kojo, Miona Marković, Milica Tomašević, Anita Mančić, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Nebojša Dugalić, Bojan Žirović, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Slobodan Beštić, Lenka Petrović.

* * * * * * * * *

ISTAKAO SE U OBNOVI HILANDARA GDE JE I SAHRANjEN

ĐORĐE Roš, sin Nemca Sebastijana Roša i Slovenke Antonije, bio je začetnik našeg civilnog i ratnog vazduhoplovstva. On i njegov brat Dušan, odrasli su u Beogradu. Đorđe je bio branilac Beograda u Prvom svetskom ratu, kada je teško ranjen i samo čudom preživeo. Roš je sačuvao i zabeležio legendarni govor majora Gavrilovića, da bi u međuratnom periodu učestvovao u osnivanju prve domaće avio-kompanije, bavio se biznisom i uvozio nemačke motore za srpsku vojsku. Emigrirao je u Ameriku, kada su na vlast došli komunisti. Priskočio je u pomoć kako bi bila spasena Gračanica, potom Žiča, a posebno se žrtvovao i istakao u obnovi Hilandara. Tamo i danas počiva u senci Svete Gore, kao jedini koji nije nosio monašku odoru za života.

* * * * * * * * *

DEVETI PUT KAO ROĐENI AMERIKANAC U "BELEŽNICI 2"

* POSLE 12 godina, dobili ste priliku da igrate Amerikanca u seriji Hawaii Five-O, mada je na kastingu bilo 280 rođenih Amerikanaca.

- Bio sam veoma srećan jer sam uklonio predrasudu, koju su imali u Americi, da ne mogu da igram rođenog Amerikanca, jer nisam rođen i odrastao u SAD. Nakon toga sam igrao rođenog Amerikanca još u osam navrata, a uskoro me čeka i deveta uloga rođenog Amerikanca u seriji "Beležnica", reditelja Miroslava Lekića, u kojoj igram operativca CIA (Jeff Boyd) - kaže Dimić.

* * * * * * * * *

"ZLATNI REZ 42" - NAJTEŽA ULOGA U KARIJERI

DA li trenutno snimate nešto u Americi?

- Do septembra ne mogu da radim nijedan projekat u SAD, jer tek tada završavam film "Zlatni Rez 42", Lordana Zafranovića. To mi je jedna od najtežih i najzahtevnijih uloga u dosadašnjoj karijeri - priznaje Željko Dimić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)