POGLED ISKOSA - Dva jubileja Bete Vukanović

Dejan Đorić

26. 04. 2022. u 17:26

SLIKARKA i profesorka Beta Vukanović (Bamberg, Bavarska 1872 - Beograd, 1972) slavi dvostruki jubilej, koji kod nas nije ni na kakav način obeležen.

ПОГЛЕД ИСКОСА - Два јубилеја Бете Вукановић

Beta Vukanović, "Devojka pod voćkom 5"

Deli nas 150 godina od njenog rođenja i pola veka od njene smrti. Ta rastom mala a duhom velika Nemica bila je verna Srbiji pa je u vreme nacističke vlasti u Beogradu odbila ponuđenu pomoć okupatora. Pitala je: "Da li i moji susedi dobijaju pakete sa hranom?" a dobivši negativan odgovor rekla je: "Neću onda ni ja". Bila je poznavalac tajni slikarstva akademskog realizma ali i jedna od uticajnih ličnosti za razvoj srpskog modernizma. Imala je razumevanja za mlade i njihovu umetnost, uvažavala je čak i Radoslava Trkulju. Njena biografija i delo su uzorni i o njoj je objavljena kvalitetna monografija 2004. godine od isto tako pouzdane istoričarke umetnosti starog kova Vere Ristić, kustosa beogradskog Narodnog muzeja.

Slikala je sve osim religijskih tema, aktove, portrete, grupne i žanr scene, pejzaže, mrtve prirode, kopije starih majstora, ilustracije knjiga za decu, a bila je i najbolji srpski karikaturista, o čemu postoji posebna studija u "Zborniku za likovne umetnosti Matice srpske 4". Opus je ostvarila u duhu akademskog realizma, impresionizma, plenerizma i modernog slikarstva Beogradske škole između dva svetska rata. Kopije po Rožeu van der Vajdenu i Rubensu odaju je kao vrsnog poznavaoca slikarskog zanata. Bila je jedna od vesnica modernizma u srpskoj umetnosti, o čemu svedoči njena biografija.

U Minhenu je završila Umetničko-zanatsku školu i Žensku akademiju. Uporedo je pratila nastavu u drugim školama, redovno kod Slovenca Antona Ažbea, koji je tada držao najsavremeniju nastavu. U Parizu je pohađala jednu od akademija i stupila u brak sa Ristom Vukanovićem, uzevši ime Beta. Te 1898. godine imala je prvo izlaganje u Beogradu. Sa suprugom je vodila Srpsku slikarsku školu a 1904. bila jedan od osnivača "Lade". Za vreme balkanskih ratova ona je dobrovoljna bolničarka, kao i u Prvom svetskom ratu do povlačenja vojske iz Beograda, sa kojom odlaze i Vukanovići. U bombardovanju im je tada oštećena i opljačkana kuća. Posle Soluna odlazi u Marselj i Pariz, gde joj umire suprug, a ona se već 1919. vraća u Beograd. Jedan je osnivača ULUS-a a 1921. preuzela je nastavničku dužnost na Umetničkoj školi u Beogradu. U atelje u novosagrađenoj zgradi Kolarčeve zadužbine uselila se 1932. gde je ostala do kraja života. Bila je i jedan od osnivača Udruženja slikara i vajara ratnika 1912-1918. Prva njena retrospektivna izložba održana je 1958. godine, a 1969. dobila je nagradu za doprinos razvoju i izučavanju umetnosti u Beogradu početkom XX veka. Povodom proslave 100. rođendana odlikovana je 1972. Te godine je preminula i sahranjena na Novom groblju. U njenoj biografiji i stvaralaštvu sažimaju se istorija početaka moderne srpske umetnosti i elementi novije povesti našeg naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024