DIKA SRPSKOG ZDRAVSTVA: U Šapcu održana premijera filma o dr Dragi LJočić (FOTO)

V. Mitrić

22. 04. 2022. u 16:19

U SVEČANOJ sali hotela „Sloboda“ priređena je premijera filma o dr Dragi Ljočić, rođenoj Šapčanki, prvoj srpskoj lekarki, velikom pregaoci za zdravlje roda svog, medicinskom pedagogu za pamćenje, borcu za prava ljudi, moralnoj gromadi, neumornom čovekoljupcu i rodoljudu.

ДИКА СРПСКОГ ЗДРАВСТВА: У Шапцу одржана премијера филма о др Драги Љочић (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Autorka filma, i šef tima koji je uradio i film i izložbu jednoj od najzmanenijtijih žena svih vremena, Aleksandra Delić, sa svojim sjajnim timom, u kom je bila, pored ostalih, jedna od najvećih ovdašnjih intelektualki, Vesna Bokun, ne samo da je otrgla od zaborava dr Dragu Ljočić, već ju je, kako je rekao akademik SKANU, Vladimir Mitić, približila današnjim pokolenjima i njenim kolegama i koleginicama, na najbolji mogući način“.

- Aleksandra Delić i njen tim pokazali su veliko znanje, talenat i posvećenost prema onima koji su bili najbolji deo našeg roda, koji su činili najvažniju upravu Srbije, čime su podstakli sve nas na razmišljanja gde smo, ko smo i kakvi smo - rekao je akademik Mitić, posle promocije.

Foto: V. Mitrić

Akademik profesor dr Mirko Kerkez, čuveni srpski hirurg, inače predsednik Naučnog veća SKANU, rekao je da će SKANU da ustanovi odmah nagradu za najbolju lekarku sa imenom čuvene „Drage Ljočić“.

- Eto, ovo delo koje smo videli osvetlilo je o dokumentarno filmsko stvaralaštvo u Šapcu najvišeg ranga, što svakog čoveka našeg roda treba da raduje. Aleksandra Delić i njena ekipa su, kroz priču od dr Ljočić, i pažnji za nju pokazali da na našoj kulturnoj sceni ima i te kako pomaka, čime bi se radovala i dr Ljočić i Isidora Sekulić, čuvena naša spisateljica, koja je jedno vreme radila u Šapcu kao profesorka, i armije žena od T Tomanije Obrenović do danas koje su, svim srcem, ljubile Srbiju i Šabac.

Udruženje Kombin art i Udruženje novinara Šapca su začetnici ideje o filmu o dr Dragi Ljočić.

- Grad Šabac je tu ideju podržao i na Dan grada imamo promociju filma o prvoj lekarki u Srbiji i jednoj od prvih žena lekara u Evropi. Dr Draga Ljočić je, pre svega, bila borac za profesiju lekarstva u Srbiji i Evropi i borac za ženska prava, odnosno jednakost među polovima. Imozantan život žene koja je Šapcu ostavila mnogo toga. Ponosan sam što Dom zdravlja nosi njeno ime i što smo, kao svoj doprinos vremenu u kome živimo, setili se velike doktorke Drage Ljočić i radili promotivni film – istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Foto: V. Mitrić

U filmu o doktorki Dragi govore najeminentnije ličnosti iz sfere zdravstva, politike, društvenog života naše zemlje, ali i njeni potomci, koji su takođe prisustvovali prvoj zvaničnoj projekciji.

– Borila se za rodnu ravnopravnost. Imala je pionirski poduhvat. Njen učinak u momentu kada je živela nije bio veliki, ali vremenom, čak i danas uspomena nju utiče na to da ravnopravnost žena dobija na sve većem značaju, rekao Ognjen Humo praunuk dr Drage Ljočić.

U čast Dana grada Šapca, kao drugi veliki događaj posvećen dr Dragi Ljočić (posle izložbe u Otvorenoj galeriji na Trgu), sinoć je održana i premijera filma o ovoj znamenitoj Šapčanki, prvoj ženi lekaru u Srbiji i velikoj humanistkinji.

– Udruženje Kombin art i Udruženje novinara Šapca su začetnici ideje o filmu o dr Dragi Ljočić. Grad Šabac je tu ideju podržao i na Dan grada imamo promociju filma o prvoj lekarki u Srbiji i jednoj od prvih žena lekara u Evropi. Dr Draga Ljočić je, pre svega, bila borac za profesiju lekarstva u Srbiji i Evropi i borac za ženska prava, odnosno jednakost među polovima. Imozantan život žene koja je Šapcu ostavila mnogo toga. Ponosan sam što Dom zdravlja nosi njeno ime i što smo, kao svoj doprinos vremenu u kome živimo, setili se velike doktorke Drage Ljočić i radili promotivni film – istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Foto: V. Mitrić

U filmu o doktorki Dragi govore najeminentnije ličnosti iz sfere zdravstva, politike, društvenog života naše zemlje, ali i njeni potomci, koji su takođe prisustvovali prvoj zvaničnoj projekciji.

– Borila se za rodnu ravnopravnost. Imala je pionirski poduhvat. Njen učinak u momentu kada je živela nije bio veliki, ali vremenom, čak i danas uspomena nju utiče na to da ravnopravnost žena dobija na sve većem značaju, rekao Ognjen Humo, praunuk dr Drage Ljočić.

BONUS VIDEO: MESTO GDE SU ROĐENI SRPSKA CRKVA I NOVI ZAVET - Reporter "Novosti" u drevnoj Nikeji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna