U ČAST 150 GODINA OD SKRJABINOVOG ROĐENJA: Večeras u Matici Srpskoj nastup pijanistkinje Sabrine Zelić iz Zagreba

J. SIMIĆ

14. 04. 2022. u 14:02

U OKVIRU Muzičkih večeri Matice srpske u Novom Sadu, večeras (19.00) u Svečanoj sali ove naše najstarije književno-naučne institucije, pijanistkinja i profesorka Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Sabrina Zelić prirediće koncert u čast 150.godišnjice rođenja Aleksandra Skrjabina, ruskog kompozitora i pijaniste.

У ЧАСТ 150 ГОДИНА ОД СКРЈАБИНОВОГ РОЂЕЊА: Вечерас у Матици Српској наступ пијанисткиње Сабрине Зелић из Загреба

Matica srpska

Skrjabin je rođen u Moskvi na pravoslavni Božić 1872.  u plemićkoj porodici. Muzički talenat  nasledio je od majke Ljubov Petrovne Skrjabin (devojački Ščetinina), profesionalne pijanistkinje.U jesen 1882.upisao se u  Moskovsku kadetsku školu, gde je diplomirao klavir.Vrlo brzo postao je zapažen pijanista ali je povredio desnu ruku svirajući dela Franca Lista.

Od 1904.živeo je u Švajcarskoj gde je komponovao Treću simfoniju, poznatu pod nazivom Božanska poema koja je sa velikim uspehom 1905.godine izvedena u Parizu što je Skrjabina podstaklo da narednih nekoliko godina putuje svetom i promoviše rusku muziku.

Po povratku u Rusiju, 1909.godine napisao je čuvena dela: Poema ekstaze, Prometej: Poema vatre, kao i nedovršeni Misterijum.Razboleo se 1914. i preminuo iznenada u 43.godini.Tim povodom njegov prijatelj Sergej Rahmanjinov,poznat po tome da ne izvodi tuđa dela, načinio je izuzetak i priredio turneju po Rusiji na kojoj je svirao isključivo Skrjabinova dela.

Večerašnji nastup pijanistkinje prof. Sabrine Zelić biće prenošen na YouTube kanalu  Matice srpske. Koncert je podržala Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri