HEROJSKI DUG OTADŽBINI: Pri kraju film "Drava se ne predaje" o hrabroj posadi broda i kapetanu Aleksandru Beriću koga igra Lazar Đukić

A. POPADIĆ

11. 04. 2022. u 13:00

NA današnji dan, pre 81 godinu, sa 75 članova posade i kapetanom Aleksandrom Berićem, potonuo je monitor "Drava", jedini brod koji je u Aprilskom ratu pružio herojski otpor okupatoru.

ХЕРОЈСКИ ДУГ ОТАЏБИНИ: При крају филм Драва се не предаје о храброј посади брода и капетану Александру Берићу кога игра Лазар Ђукић

Đukić kao kapetan, Foto Promo

U ovoj neravnopravnoj borbi, ploveći Dunavom od Bezdana do Čelareva, "Drava" je oborila 14, a oštetila 16 nacističkih aviona, ali nije izdržala napad desetak "štuka", u zoru, 12. aprila. Podvig posade broda, predvođene hrabrim kapetanom, uskoro ćemo gledati na filmskom platnu, u igrano-dokumentarnom filmu Nikole Lorencina "Drava se ne predaje".

- Prošlo je više od osam decenija, a i dalje se malo zna o ovom značajnom događaju, svedočanstvu o hrabrosti i ljubavi prema otadžbini kapetana Aleksandra Berića i njegove posade. Ne sumnjam da će profesor Lorencin ovu temu izneti na pravi način, dostojanstveno. Ova priča, borba Davida protiv Golijata, zaslužuje da izgleda svetski, a verujem da će tako i biti - kaže, za "Novosti", glumac Lazar Đukić, koji će na filmskom platnu oživeti lik hrabrog kapetana.

Film "Drava se ne predaje" trenutno je u fazi postprodukcije, a zahvaljujući specijalnim efektima (za koje je zadužen "Krater studio", dok muziku piše Rambo Amadeus) scene borbi koje su se odvijale od 6. do 12. aprila biće oživljene digitalnim putem. Đukić nam kaže da su od Berićevih unuka dobili pisma koje je razmenjivao sa suprugom Verom (igra je Marija Bergam) i da su upravo tu prepisku iskoristili kako bi nam ovog heroja približili i sa ljudske strane.

- Priča o monitoru "Drava" je u suštini priča o prijateljstvu između mornara, zajedništvu koje vlada na brodu, a onda i taj paralelni tok, ljubav prema ženi i porodici, oživljen kroz pisma kapetana i njegove Vere. Upravo taj njihov odnos daje našem heroju ono najvažnije - ljudskost. U ratnim temama fokus je uglavnom na antagonizmu - heroj s jedne i protivnik s druge strane. Ono što nedostaje je heroj u odnosu na svoju ženu, porodicu, prijatelje - objašnjava Lazar Đukić.

Ova pisma "razotkrivaju" kapetana kao čoveka koji voli svoju porodicu, more, reku, ljude i, konačno, svoju otadžbinu.

- Berić je na neki način i otac toj posadi, jer im je nadređen. A porodica je motiv zašto su se borili. Da i u najgorim okolnostima sačuvaju svoje bližnje, grad, otadžbinu. Brod "Drava" je, na mikro planu, bio otadžbina za sebe. Povezani prijateljstvom, odanošću i ujedinjeni u ljubavi prema svojoj zemlji, oni su i u najtežim situacijama bili tu jedni za druge, a tako se gradi otadžbina - smatra naš sagovornik.

Berićeva filmska supruga i sin, Foto Promo

Za njega je, dodaje, najveće herojstvo ono što se desilo 10. aprila, kada je kapetan Berić preuzeo brod i poručio svojoj posadi da on ostaje, a da oni koji žele mogu da napuste "Dravu", bez posledica.

- To je vrhunac čojstva i junaštva. Na brodu su bili Mađari, Hrvati... i on svojim ljudima daje mogućnost izbora. Zato je njihova pogibija upravo pitanje tog mikro sveta koji on želi da zaštiti, taj svet se raspada i oni će dostojanstveno potonuti sa svetom za koji su se borili.

Na filmu oživljena i hrabra posada "Drave", Foto Promo

Đukić će danas, sa ekipom filma, Berićevim unukama i predstavnicima Rečne flotile spustiti venac na 1287. kilometru toka Dunava. Na ovom, za Rečnu flotilu svetom mestu, nedaleko od Čelareva, odaće počast mornarima i hrabrom kapetanu monitora "Drava".

Foto I. Marinković

ŠETNjA KROZ ŽANROVE

ĐUKIĆ je angažovan i u pozorištu i na filmu. U JDP igra u predstavi "Tako je ako vam se tako čini", a u BDP u "Kad su cvetale tikve". Nedavno je premijeru imao misteriozni triler "Ključ" Marka Sopića, a prethodno je Lazar igrao i u njegovoj komediji "Ekipa".

- Veoma sam zahvalan na tome što sam se prošetao kroz različite žanrove. Glumcu je potrebna ta lepeza i širina, jer se tako najbolje uči. Zanimljivo je da sam pre dve godine maštao da igram neku istorijsku ličnost, i, eto, sa kapetanom Aleksandrom Berićem to mi se i ostvarilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!