PROPEVALA ŽIVKA MINISTARKA: Pozorište "Bora Stanković" u Vranju priprema novo čitanje klasičnog komada

D. Ristić

10. 04. 2022. u 12:30

KLASIČAN komad srpske književnosti, Nušićeva "Gospođa ministarka", doživeće novo čitanje u izvođenju Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju čija je premijera zakazana za sutra.

ПРОПЕВАЛА ЖИВКА МИНИСТАРКА: Позориште Бора Станковић у Врању припрема ново читање класичног комада

Foto J. Stojković

Prvi put u istoriji našeg teatra, legendarna Živka ministarka će propevati na sceni jer je komad postavljen kao predstava po motivima više Nušićevih dela, sa elementima mjuzikla. Naslov je samo "Ministarka", jer lik Živke u ovom "pomeranju Nušićevih kockica", kako kaže reditelj Vladimir Lazić, objedinjuje nešto više od "gospođe".

- To je sada žena koja ume da vlada, žena koja predvodi razne društveno-kulturne događaje u čitavoj zemlji, zajedno sa familijom, koja od "alave gomile" postaje značajan faktor i nosi dramu - kaže reditelj.

Upravo ta nova postavka olakšava vranjskoj Živki odgovornost uloge koju su proteklih stotinak godina igrale najveće ženske ikone srpskog glumišta.

- Naša ministarka nije samo vođa, već funkcioniše zajedno sa familijom, tako da imamo, maltene, više ministarki. Nadam se da će publika voleti predstavu upravo zbog toga i da će joj se vraćati jer će teško videti sve u jednom gledanju - kaže glumica Žetica Jovanović, vranjska Živka.

Foto D. Ristić

Daleke 1986. godine Vladimir Lazić je prvi put režirao u Vranju još jednog srpskog klasika, Radoja Domanovića i njegovu "Stradiju". To je bio prvi komad postavljen izrazito angažovano u odnosu na tada aktuelnu situaciju u Srbiji i Jugoslaviji.

- Iako sam mislio da malo preterujemo, događaji narednih godina u našoj zemlji su se odvijali baš kao u predstavi. Nadam se da "Ministarka" neće na isti način predvideti budućnost - kaže reditelj Lazić.

Reditelj Lazić prvi zdesna, Foto D. Ristić

ČLANOVI TIMA

LAZIĆ potpisuje adaptaciju Nušićevog dela zajedno sa Sašom Jelenkovićem, tekstove songova su napisali Svetlana Mihajlović i Željko Mijanović, a kompozitor je Ninoslav Ademović. Pored Žetice Jovanović, u predstavi igraju i Aleksandar Mihajlović, Jelena Filipović, Dragan Živković, Marko Petričević, Bojan Jovanović i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!