"PRAH" I "PEPEO": Drugi integral "Vekovnika" scenariste Marka Stojanovića i grupe autora

Marina Mirković

05. 04. 2022. u 16:28

DECENIJU i po otkako su prve table danas kultnih "Vekovnika" stigle pred čitaoce, kada je samo ime ovog serijala već odavno dovoljna preporuka za svakog autora da se priključi ovoj dugovečnoj "stripskoj mobi" i postane deo neke od reprezentativnih crtačkih ekipa - na policama pasioniranih stripadžija našao se i drugi njihov luksuzni integral.

ПРАХ И ПЕПЕО: Други интеграл Вековника сценаристе Марка Стојановића и групе аутора

Foto promo

Dva Marka - neumorni stripski entuzijasta, scenarista iz Leskovca Marko Stojanović i njegov imenjak i junak "Vekovnika" te brojnih narodnih pesama, Kraljević, dočekaše da u tvrdi povez budu ukoričeni i četvrti i peti nastavak (treći i četvrti broj serijala, započetog nultim brojem), "Prah" i "Pepeo".

Izdavač je Udruženje ljubitelja stripa i pisane reči "Nikola Mitrović Kokan", uz podršku Grada Leskovca, a naslovnu stranu osmislili su Marko Nikolić i crtač Nenad Nenadov (kolor Bojan Kovačević).

Foto promo

Kraljica Psoglavih šalje u progonstvo Secigena i njegovu sedmorku, kažnjavajući ih za bekstvo naših junaka - vampira Čeka i Marka, na samom početku ove priče koja će se razgranati u sveopštu potragu za mapom do Kraja sveta.

Priču koju nam priča Stojanović očekivano maestralno dopričava istinska zvezda devete umetnosti Milorad Vicanović Maza - koji na potpuno nov način oživljava svet "Vekovnika", najpre uz Igora Jovčevskog (kolor su radili Dejan Sedlan i Zoran Jovanović), a potom potpomognut minijaturama Igora Jočevskog, Danijela Atanasova i Filipa Andronika (kolor - Ivan Šainović, Ozren Miždalo i Damjan Mihailov). Maza je svojim čudesnim crtežom učinio postojanijom, stilski ujednačenijom pripovest zasnovanu na konceptu "jedan scenarista - bezbroj crtača".

- Njegove table i grafička koherentnost međusobno teško spojivih elemenata različitih žanrova koji se na njima nalaze, zaista govore same za sebe. Elem, ta grafička jednoobraznost nakon smena različitih crtačkih stilova je na Stojanovićev pripovedni smiraj i transparetnost legao kao kec na desetku - navodi Darko Mrgan, koji o sadržaju ovog integrala otkriva:

Foto promo

- Dobićemo dublji zavir u svet Psoglava, njihovo podzemno kraljevstvo i sukob sa neprebrojnima, prepoznaćemo Vatru i spoznati da je njena uloga veća nego što smo u "Psećim životima" mogli da naslutimo, odmerićemo težinu topuza Gvozdenog Čoveka, prelistaćemo nastavak Čenovog žitija... i, što je najvažnije, vratiti se sa odiseje s onom čuvenom mapom iz "Rekvijema" uz izgradnju jezivog prijateljskog odnosa između Marka Kraljevića i Čena.

Foto promo

Sam tekst i dalje kipi od masnoće proznog parafraziranja naših epskih pojanja, veli Mrgan, i ističe: "Cenim što je Stojanović lupio šakom o sto i što je usmerio fokus ka riznici naše mitologije. To je ona strana patriotizma prema kojoj se sve ređe okrećemo."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri