OBJAVIO 40 KNJIGA, NEMA ŽANRA U KOME SE NIJE OKUŠAO: Bogata biografija Milovana Vitezovića

D. B.T.

22. 03. 2022. u 11:23

PISAC Milovan Vitezović (78) umro je danas u Beogradu, posle duge i teške bolesti, izazvane korona virusom

ОБЈАВИО 40 КЊИГА, НЕМА ЖАНРА У КОМЕ СЕ НИЈЕ ОКУШАО: Богата биографија Милована Витезовића

Foto A. Stevanović

Vitezović je rođen 11. septembra 1944. godine u Vitezovićima kod Kosjerića.

Školovao se u Užicu i Beogradu, gde je diplomirao Opštu književnost na Filološkom fakultetu i Odsek dramaturgije na FDU. Vitezović je bio dugogodišnji urednik Igranog programa TV Beograd, glavni urednik Umetničkog programa RTS, profesor filmskog i TV scenarija na FDU, predsednik Udruženja književnika Srbije, a pre dva meseca izabran je za akademika Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

Nema književnog žanra u kome se nije okušao i objavio je 40 knjiga u više od 180 izdanja. Autor je 11 romana, od kojih su pet bili veliki besteleri, a knjige su mu objavljivane na nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku. Između ostalih, objavio je dramu "Šešir profesora Koste Vujića", "Lajanje na zvezde" (ekranizovano, doživelo 28 izdanja), "Sveta ljubav", "Hajduk Veljko Petrović", "Čarape kralja Petra", "Sinfonija vinarev", "Princ Rastko", "Bulereska u Parizu".

Napisao je scenarije za TV serije "Vuk Karadžić", "Dimitrije Tucović", "Pripovedanje Radoja Domanovića". Objavio je i šest knjiga aforizama, među kojima je najpoznatije "Srce me je otkucalo", desetak zbirki pesama za decu.

Dobitnik je nagrada "Zmajeve dečije igre", "Velika bazjaška povelja", "Kočićeva nagrada", "Gašino pero", ruskog odlikovanja "Zlatni vitez"... Poslednje što je ostavio u rukopisu je knjiga o Stevanu Nemanji i dramski tekst o Svetom Savi, čije je izvođenje planirano ove godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Sticajem okolnosti, samo dan ranije umro je njegov venčani kum i prijatelj, pisac i prevodilac Dragan Mravović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a