STRAH JE ODREDNICA ŽIVOTA SRBA NA KOSMETU: Projekcija filma "Mrak" održana večeras u Gračanici, Ranilugu i Šilovu

D. ZEČEVIĆ

21. 03. 2022. u 22:38

NA imanju okruženom gustom šumom, negde u Metohiji, živi Milica sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć dočekuju sa strahom za sopstevni i život najmilijih.

СТРАХ ЈЕ ОДРЕДНИЦА ЖИВОТА СРБА НА КОСМЕТУ: Пројекција филма Мрак одржана вечерас у Грачаници, Ранилугу и Шилову

Ekipa filma na konferenciji za medije, Foto D. Zečević

S prvim mrakom zatvaraju se u staru kuću. Albanci svakodnevno otvaraju nove rane, prete i zastrašuju, kradu i truju stoku. Stalno im se vraćaju misli na dva muškarca - deda Milutinovog sina i zeta, koje su Albanci oteli. Njihov povratak iščekuju i ništa ih ne može oterati s ognjišta. Ni mrak, ni strah u kome žive.

Ova tročlana porodica koja se suočava sa neizvesnom sudbinom svojih najmilijih, suština je filma "Mrak", reditelja i scenariste Dušana Milića koji je posle beogradske premijere prikazan večeras u Gračanici, Ranilugu i Šilovu.

- Iako je povod za film bio martovski pogrom, radnja filma se zapravo odvija posle pogroma kada su Srbi ostali prepušteni na milost i nemilost komšijama Albanaca. Tu je pitanje da li će im se desiti neki novi pogrom ovde. Suština filma je taj strah sa kojim su suočeni Srbi sa ovih prostora - kaže za "Novosti" reditelj i scenarista Dušan Milić.

- Ideja je potekla od male devojčice koja je pisala pismo o svom životu na Kosovu i Metohiji. To je priča o životu Srba na Kosovu i Metohiji.

Nikola Rakočević, Foto D. Zečević

Strah ove tročlane porodice iz dana u dan sve je veći. Njihova agonija završava se napadom Albanaca i paljenjem njihove kuće. Reditelj pojašnjava da se za Srbe nije mnogo toga promenilo od 2004. godine.

- Film "Mrak" je, sa sigurnošću mogu reći, najbolji domaći film o Kosovu. Rađen kao horor ili psihološki triler, svoje gledaoce suočava sa strahom i to onim strahom za goli život. Mrak u koji gledaju junaci ovog filma je dubok, ali je i na neki način njihovo i naše jedino svetlo, jedini izlaz. Film je pokazao zrelost reditelja koji je ispričao univerzalnu, ali i našu kosovsku priču prepunu straha, patnje i mraka - ističe svoje utiske o filmu književni kritičar iz Gračnice Žarko Milenković.

ODBIJENI

REDITELj Dušan Milić ističe da će film nastaviti da se prikazuje širom centralne Srbije:

- Nažalost, odbili su nas festivali iz svih zapadnih zemalja. Ja mislim da je film dobar, ali su nas odbili jer je prvo ostvarenje koje gleda situaciju sa srpske strane.

Ideja je bila da film ostane svedočanstvo na ono što se desilo da se ne bi u budućnosti ponovilo .

Glumac Nikola Rakočević za "Novosti" kaže da je bilo lako glumiti jer je reditelj jako dobro istražio situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a