HOROR NA KOSOVU U FILMU I U ŽIVOTU: Velikim aplauzom publika pozdravila ekipu "Mraka", koji je premijerno prikazan na 50. FESTu

D. MATOVIĆ

27. 02. 2022. u 08:10

FILM "Mrak" Dušana Milića, koji je na Filmskom festivalu u Trstu dobio nagradu publike, sinoć je imao srpsku premijeru na 50. Festu.

ХОРОР НА КОСОВУ У  ФИЛМУ И У ЖИВОТУ: Великим аплаузом публика поздравила екипу Мрака, који је премијерно приказан на 50. ФЕСТу

Foto Tanjug

Na kraju projekcije, u Velikoj sali "Kombank dvorane", autorska i glumačka ekipa poklonila se publici, uz veliki aplauz.

"Mrak" govori o strahu srpske porodice, koja živi u maloj enklavi na Kosovu i Metohiji, izolovana i okružena Albancima. Devojčica Milica, njeni majka i deda, svake večeri preživljavaju teror, a njihov svakodnevni život je okovan strahom i brigom. Slavko Štimac tumači lik dede Milutina, koji je stub te porodice. On jedini želi da ostane u kući u kojoj je rođen, jer ne može da prihvati da je njegov sin zauvek nestao. Nada da će ga jednog dana ugledati, najveći je motiv ostanka.

- Uloga je bila zahtevna, ali gluma je moj posao i uživao sam tokom snimanja - kazao je Slavko Štimac na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Milića dugo poznajem i on je vešt i talentovan reditelj. Divno smo sarađivali. Lik koji tumačim je dosledan, jasan od početka do kraja. Realna situacija pokazuje da nema šanse da se njegovi sin i zet vrate.

Milutin oseća odgovornost prema ćerki i unuci, ali on ostaje na svom ognjištu, iako mu se pružila prilika da ode. Svestan je da neće ostati živ. Milutinove postupke sam opravdavao time da ne može da makne odatle pre nego što mu se sin vrati. U ovom filmu dobro, nažalost, ne pobeđuje.

"Mrak" je prvi film na srpskom u kome igra Danica Ćurčić, jedna od najtraženijih filmskih, TV i pozorišnih glumica u Danskoj.

- Uloga je bila zahtevna, ne samo zbog jezika koji ne govorim baš dobro, već zbog ranjivosti same Vukice i zato što je film pun tenzija. Na platnu dočaravamo rat, ne samo oko nas, već i rat u nama - kazala je Ćurčićeva.

Scenarista i reditelj Milić je zadovoljan kako je na filmsko platno pretočio priču o turobnom životu jedne porodice na Kosovu i Metohiji, koja ima privid normalnog života dok ne padne mrak, kada počinje psihološki teror.

- Nisam imao nameru da šaljem poruku, već da zabeležim ono što je mene tangiralo u tom trenutku - rekao je Milić.

- Želeo sam da film ostane kao neka vrsta nezaborava za situaciju koja nam se desila u prošlosti. Strah je glavna tema filma "Mrak". Ako sebi zadate strah kao temu, onda radite na tome da taj strah učinite što je moguće većim i jačim. Ovde se to gradilo najpre u scenariju, potom u knjizi snimanja, a onda i na samom setu. Ponosan sam što sam napravio ovakvu vrstu filma, psihološkog horora.

Devojčica Miona Ilov je priznala da joj je bilo teško da razume svoju ulogu, ali je saosećala sa njom. Na konferenciji su govorili i gluci Flavio Parenti i Darin Peti koji tumače pripadnike Kfora.

- Kada sam pročitao scenario, osetio sam empatiju i šok, jer tamo gde živim nisam mogao da sagledam kompletnu situaciju šta se događalo na KiM - rekao je Peti.

Producentkinja filma Snežana van Houvelingen je zapazila da ovo nije samo priča o strahu u kom žive srpske porodice na KiM, već može da se dešava u bilo kom postratnom području. Zato su distributeri iz celog sveta zainteresovani za film. Distribucija u regionu počeće simbolično 17. marta, kada se 2004. desio pogrom na KiM.

"HEROJI" BEZ IJEDNOG DIJALOGA

NA 50. Festu večeras će premijerno biti prikazan film "Heroji" reditelja Gorana Nikolića, koji je najavljen kao priča posvećena svim onim junacima koji nisu opevani u pesmama. Ratnik koji je preživeo Kosovsku bitku vraća se kući nakon završenog boja.

Tokom svog putovanja sreće divljeg dečaka i oni nastavljaju dalje zajedno u potrazi za utočištem. U filmu igraju Mladen Sovilj i Todor Jovanović, dok je Žarko Laušević narator.

- Uspeli smo da ispričamo priču na drugačiji način. Snimajući film bez dijaloga, dobili smo na egzotičnosti koja nekima može da bude odbojna, dok je drugima privlačna. Siguran sam da će zbog teme publika ovom filmu dati šansu - rekao je Nikolić novinarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!