MAJA GOJKOVIĆ U VRANJU: Otvorena rekonstruisana zgrada Muzeja i nova etnološka postavka (VIDEO)

J. STOJKOVIĆ

21. 03. 2022. u 17:42

SIMBOLIČNIM presecanjem vrpce potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković zvanično je otvorila rekonstruisanu zgradu Narodnog muzeja u Vranju i njegovu stalnu etnološku postavku. Savremena postavka sadrži predmete iz etnološke zbirke, koja reprezentuje jasnu sliku o Vranju i povratak u nekadašnji život ovog grada.

МАЈА ГОЈКОВИЋ У ВРАЊУ: Отворена реконструисана зграда Музеја и нова етнолошка поставка (ВИДЕО)

Foto J. S.

Sačuvan je ambijentalni identitet enterijera zgrade, koji odslikava unutrašnjost starogradske vranjske porodične kuće. U ulaznom holu prizemlja, posetioci mogu da se upoznaju sa muzejskom postavkom i istorijatom Pašinog konaka. U samom Muzeju su vitrine sa starom odećom i nakitom i posebno vrednim elementima ženske gradske nošnje s kraja 19. veka.

Ministarka Gojković na otvaranju koje je izazvalo veliko interesovanje Vranjanaca rekla je da zbog znamenitih Vranjanaca koji su ime svog grada proneli širom sveta, ali na prvom mestu zbog onih koji sada žive danas u Vranju i zbog budućih generacija, ovaj grad i ovaj deo naše zemlje nesumnjivo zaslužuju muzej opremljen po najvišim svetskim standardima.

 

- Uz novu postavku i brojne druge programe koje muzej organizuje, kao što su predavanja i radionice, otvaraju se raznovrsne mogućnosti za dalji razvoj kulturne scene i još bolje pozicioniranje Vranja kao grada kulture u domaćim i međunarodnim okvirima. Tome će svakako doprineti i potpuno obnovljeno Narodno pozorište "Bora Stanković", brojni kulturno-istorijski spomenici i bogato sakralno kulturno nasleđe u gradu i okolini. U tom smislu, neophodno je da svi mi, ministarstvo, lokalna samouprava, ustanove, institucije i pojedinci, svako u svom domenu, nastavimo da činimo najbolje što umemo za našu kulturu. Na taj način generacijama koje dolaze predaćemo ne samo nasleđe koje su nama preci ostavili već i ono što smo sami stvorili i što će jednoga dana takođe biti deo bogate baštine naše zemlje - istakla je Gojkovićeva.

Ministarka Maja Gojković na otvaranju, Foto J. S.

Gradonačelnik Slobodan Milenković podsetio je da je ovo zdanje upečatljive arhitekture podignuto u 18. veku. Svedok brojnih društvenih i istorijskih promena, zgrada je nekada bila dom vranjske gimnazije, a već više od 60 godina je i sedište Narodnog muzeja.

On je istakao da su decenijama unazad rađene samo delimične intervencije na zgradi.

- Najpre su, preko projekta "Gradovi u fokusu", počeli građevinski radovi na samoj zgradi, uz rekonstrukciju Muzej-kuće Bore Stankovića. Vrednost je bila skoro 10 miliona dinara, od čega je iz budžeta grada izdvojeno 1,5 miliona. Zajedno smo priveli kraju i konzervatorske i sanacione radove na unutrašnjem uređenju stalne postavke Narodnog muzeja. Za ove namene, od ministarstva smo dobili 24 miliona, dok je iz gradskog budžeta izdvojeno blizu šest miliona dinara - rekao je gradonačelnik Milenković.

Pašin konak

Pašin konak je zdanje u Vranju koje je sagradio Rauf-beg Džinoli 1765. godine. Konak se sastoji od dve zgrade. U prvoj zgradi je sadašnja postavka i tu je nekada bio selamluk za boravak muškaraca, a u drugoj haremluk za pašine žene, čija je rekonstrukcija započeta juče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)