NAUČNE ILUSTRACIJE: Izložba Centra za promociju nauke u BGB

M. N. M.

15. 03. 2022. u 16:09

IZLOŽBA naučnih ilustracija "Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci" koju organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, svečano se otvara u Galeriji Atrijum BGB u četvrtak, 31. marta.

НАУЧНЕ ИЛУСТРАЦИЈЕ: Изложба Центра за промоцију науке у БГБ

CPN

Posetioci će do 20. aprila imati priliku da pogledaju ilustracije koje su u prethodnih sedam godina krasile stranice naučnopopularnog časopisa "Elementi", izdanja CPN.

- Naučnici u svom radu posežu za brojnim oblicima vizuelizacije. Fotografije, dijagrami, tabele, grafikoni i modeli imaju različite uloge u naučnom procesu. Oni mogu poslužiti modelovanju, mogu biti podsticaji za vizuelno promišljanje, mogu služiti za vizuelizovanje apstraktnih teorijskih koncepata i pojava koje su predmet istraživanja, a u mnogim oblastima su čak glavno sredstvo za naučno rasuđivanje. Može se slobodno reći da su slike neizostavni segment naučne argumentacije koji neretko igra ključnu ulogu u opravdavanju i opovrgavanju naučnih hipoteza, u najširem rasponu naučnih disciplina, od mikrobiologije do astrofizike - ističe autor koncepta izložbe i glavni urednik "Elemenata" Ivan Umeljić, koji objašnjava da ova postavka predstavlja pokušaj da se naučne teme iz domena uskih akademskih krugova predoče najširoj publici, uz pomoć kreativnog vizuelnog jezika naših najpoznatijih grafičkih ilustratora i dizajnera.

Cilj izložbe jeste da na primeru vizuelizovanja naučnih sadržaja ukaže na kontinuitet između nauke i umetnosti, kao i na to da se svaka vrsta vizuelizacije nauke oslanja na umetničku interpretaciju, bez obzira na to da li je reč o ilustracijama koje se tradicionalno klasifikuju kao striktno "naučne" ili kao striktno "umetničke". Kroz savremeni vizuelni jezik ilustracija, čiji su autori najpoznatiji grafički umetnici iz Srbije i regiona, publika će biti u prilici da se upozna sa mnogim savremenim naučnim temama, ali i sa neočekivanim vezama između nauke, naše svakodnevice, svetonazora i društva u celini.

Na izložbi će biti predstavljeno preko 130 radova sledećih umetnika: Aleksandra Jovanić, Anja Sušanj, Artez, Bob Živković, Branko Tmušić, Bratislav Milenković, Valentina Brković, Vladan Nikolić, Vuk Palibrk, David Bilobrk, Dragana Krtinić, Željko Lončar, Ivana Bugarinović, Irena Gajić, Jakov Jakovljević, Ksenija Pantelić, Marija Babović, Marko Purać, Milica Golubović, Monika Lang (autorka vizuala izložbe na slici i dizajna postavke), Nikola Korać, Sanja Crnjanski, Sergej Tucakov, Slavomir Stojanović Futro, Srđa Dragović, Tea Jurišić, Đorđe Balmazović i Dragan Protić Prota.

Centar za promociju nauke će putem društvenih mreža do kraja marta predstaviti svakog autora ponaosob, dok će izložbu (koja se realizuje u sklopu "Dana Beograda") pratiti bogat sadržaj - predavanja, tribine, razgovori sa autorima i vođenja kroz izložbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024