PROGLAŠENA NAJVEĆA KNJIŽEVNA NAGRADA U SRBIJI: " Mešu Selimovića" dobila Vesna Kapor (VIDEO)

D. B. M.

24. 02. 2022. u 12:00

PRESTIŽNU nagradu "Meša Selimović" za knjigu godine koju 34. put dodeljuju "Večernje novosti" dobila je Vesna Kapor za roman "Nebo, tako duboko", u izdanju Srpske književne zadruge.

ПРОГЛАШЕНА НАЈВЕЋА КЊИЖЕВНА НАГРАДА У СРБИЈИ:  Мешу Селимовића добила Весна Капор (ВИДЕО)

Foto: M. Anđela

U Velikom žiriju bio je 61 istaknuti književni kritičar, teoretičar i književni istoričar, čiji su izbori od po pet knjiga objavljeni prethodne dve nedelje na stranicama "Novosti". Najviše glasova - 26 dobilo je delo Vesne Kapor. Na drugom mestu našla se pesnička knjiga "O sadašnjosti i sedativima" Petra Matovića - sa 15 glasova, na trećem studija "Agon i melanholija" Gorane Raičević (13 glasova). Četvrto mesto sa po 11 glasova dele romani "Deca" Milene Marković i "Banja" Jovice Aćina, dok je na petom mestu roman u stihovima "Modre žilice" Đorđa Sladoja.

Na današnjoj konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini podatke o glasanju žirija saopštio je novinar "Večernjih novosti" Dragan Bogutović koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnivač ove nagrade. Na ovom događaju bila je prisutna i Vesna Kapor koja je govorila o svom nagrađenom romanu.

 

Nagrada "Meša Selimović", koju čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja i novčani iznos, biće svečano uručena u toku sledećeg meseca.

BONUS VIDEO: BOGATSTVO JE SAM STEKAO I OSTAVIO SVOM OTEČESTVU: Pre 219 godina rođen je Kapetan Miša

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu