KONAN BEZ MANE: Strip u izdanju "Makonda"

M. Mirković

22. 02. 2022. u 11:14

KULTNI Konan u epizodi "Konan od Kimerije: Ksutal, grad sumraka", prema delu Roberta E. Hauarda, a "u izvođenju" scenariste Kristofa Beka i našeg Stevana Subića, novog crtača "Konana" - stigao je krajem godine i pred naše čitaoce zahvaljujući izdavačkoj kući "Makondo", a prošle nedelje ovo dugoočekivano srpsko izdanje promovisano je u Francuskom kulturnom centru u Beogradu.

КОНАН БЕЗ  МАНЕ: Стрип у издању Маконда

Foto Promo

Subić, koji živi i radi u Zrenjaninu, još jedan je od u svetskim razmerama značajnih strip autora sa naših prostora, a njegov uspeh pruža nam još jedan dokaz da je deveta umetnost svakako oblast u kojoj su domaći autori valjda najvažniji i najznačajniji na globalnom nivou.

Očaran interesovanjem domaće publike, koja je napunila salu i stvorila redove za potpisivanje albuma, Subić je najavio i evropsku turneju sa svojim "Konanom".

- Ovo je trinaesti album koji je izdala ista francuska kuća, svaki je zasnovan na nekoj Hauardovoj priči i svaki je uradio drugi crtač i drugi scenarista, ili drugi tim autora.

Ovaj koji su radili Bek i Subić je ubedljivo najbolje ocenjen do sada - otkrivaju izdavači, koji su otkupili tri albuma iz serijala, i najavljuju da je sledeći iscrtan rukom takođe našeg crtača, velike zvezde u svetskim okvirima - Gere.

Bojan Bosnić iz "Makonda" otkriva i da Hauard, kako se govorilo, nije bio očaran baš ovom pričom, smatrao ju je klišeiziranom, ali je ona na neki način osvojila srca čitalaca i postala jedna od najdražih poklonicima Konana:

- Bek i Subić su je, pritom, nadogradili na osoben i fascinantan način, pružajući svim ljubiteljima priča o Konanu istinski užitak u stripu - dodaje Bosnić.

Iz ove izdavačke kuće, koja osim ostvarenja naših najboljih crtača redovno promoviše i najveća stripska dostignuća zasnovana na žanrovskim ili klasicima literature uopšte, te rado preduzima i rizične poduhvate, osim Gerinog "obračuna sa Konanom", najavljujuju i najneverovatnije novitete o kojima će se više čuti za desetak dana, poput stripa o jednom od najvećih fudbalskih i popkulturnih heroja - Maradoni.

Legendarnog Konana od Kimerije stvorio je tridesetih godina prošlog veka čuveni američki romansijer R. E. Hauard, i od tada ovaj neustrašivi junak nastavlja da živi u stripovima, filmovima, pričama... Francuski izdavač "Glenat" poverio je timovima istaknutih autora stvaranje dvadeset jednog albuma sa njihovim viđenjima priča o Konanu.

U ovom, trinaestom tomu, nedavno objavljenom kako u Francuskoj tako i u Srbiji, Bek i Subić oživeli su jednu uzbudljivu, strašnu priču prepunu erotskih aluzija. Ovo višeslojno delo, po rečima kritike, očarava lepotom crteža i prefinjenim narativom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave