VRAĆANJE ČUVENE SLIKE PAJE JOVANOVIĆA U STALNU POSTAVKU NARODNOG MUZEJA: Novi sjaj "Krunisanje cara Dušana"

M.A.K.

08. 02. 2022. u 16:43

POSLE duge i obimne konzervacije i restauracije, remek delo Paje Jovanovića "Krunisanje cara Dušana", poznato i pod nazivom "Proglašenje Dušanovog zakonika", ponovo će se u punom sjaju naći pred publikom.

ВРАЋАЊЕ ЧУВЕНЕ СЛИКЕ ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА У СТАЛНУ ПОСТАВКУ НАРОДНОГ МУЗЕЈА: Нови сјај Крунисање цара Душана

Foto promo Narodni mujzej

Povodom obeležavanja Dana državnosti, najmonumentalnija slika koju čuva Narodni muzej, dimenzija 390 puta 589 centimetara, koja obuhvata više od 20 kvadratnih metara, u petak u podne biće vraćena na svoje mesto u stalnoj postavci.

O složenosti "osvežavanja" ovog platna, naslikanog po porudžbini Kraljevine Srbije, tačnije kralja Milana Obrenovića, za učešće na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. gde je slika dobila zlatnu medalju, govoriće člaanovi restauratorskog tima, u kome su uz konzervatore i restauratore Narodnog muzeja bili i stručnjaci Tehnološko - metalurškog i Hemijskog fakulteta BU.

Na slici je prikazana 31 istorijska ličnost, koja je mogla da prisustvuje krunisanju cara Dušana u Skoplju 1346. Čuveni umetnik je marljivo prikupljao podatke o ovom istorijskom događaju, u Beču, Veneciji, Carigradu, Skoplju, Prizrenu, a u srednjovekovnim manastirima je proučava odežde, kraljevske ornate...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije