BOLI ME TIŠINA O SRPSKOM STRADANJU: Jelena Kovačević o zbirci posvećenoj zločinima nad našim narodom u NDH

D. MATOVIĆ

19. 01. 2022. u 11:23

PESNIKINjA Jelena Kovačević stihovima je osvedočila stradanje Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

БОЛИ МЕ ТИШИНА О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Јелена Ковачевић о збирци посвећеној злочинима над нашим народом у НДХ

foto Privatna arhiva

Njena zbirka stihova "Stradanje", koju je objavilo Udruženje građana "Jadovno 1941. Beograd - Banja Luka", govori o pokolju i genocidu nad srpskim narodom u Petrinji, Jajcu, logorima Jasenovac i Slano, Glini, Dvoru, Trebinju, Miloševićima i Starom Brodu, Bosanskom Petrovcu, Prebilovcima, Bosanskom Brodu, Sunji, Drakseniću, Stolcu, Bihaću, Glamoču i Bosanskoj Gradiški u Drugom svetskom ratu.

Knjigu čini 41 pesma, od kojih su dve posvećene Jasenovcu. Najveći broj pesama svedoči o genocidu nad srpskim narodom na teritoriji Bosne i Hercegovine, koja se nalazila pod Nezavisnom Državom Hrvatskom. Pesnikinja je zaposlena u Arhivu Jugoslavija, tako da ne iznenađuje da je svoje stihove dokumentovala izvodima iz istorijske literature i arhivske građe.

- Da predstavim srpska stradanja i stradalnike, podstakla me je ljubav prema svom narodu - kaže, za "Novosti", Jelena Kovačević.

- Najlakše, a mislim i najbolje se izražavam kroz poeziju.

Pesnikinja priznaje da je, dok je pisala stihove koji čine njeno "Stradanje", bila uplašena.

- Neprestano sam se pitala da li sam dostojna da pišem o našim žrtvama, a o ostalom govore pesme - kaže Jelena Kovačević.

- I dalje se pitam zašto sam baš ja dobila na dar da ispišem celu zbirku na ovu temu. Kao čoveka i kao Srpkinju boli me tišina o tom stradanju. Zaista ne znam zašto je o tim stravičnim zločinima malo književnih dela napisano.

Događaje koji su je inspirisali, pesnikinja je potkrepila dokumentarnom građom koja govori šta se zbilo.

- Koncept zbirke se sam nametnuo s obzirom da su pesme proizašle iz arhivskog dokumenta i literature - govori nam Jelena Kovačević.

- Istorijski izvori su i odbrana od zlonamernih koji bi pomislili da ima neistine i preterivanja u pesmama. Duša je govorila a ja zapisivala, iz nevidela u videlo, u pesmu.

Na pitanje da li osećala bol žrtava dok je pisala potresne stihove, naša sagovornica odgovara:

- Odgovor je u mojim pesmama. Ne bih mogla da izdvojim sliku koja me je pokrenula na najtežu pesmu iz zbirke. Svaka žrtva boli. Suština o stradanju u Jasenovcu nije u znanju, već u osećanju. Za mene je Jasenovac simbol sveukupnog stradanja srpskog naroda na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske. Genocid je izvršen na njenoj čitavoj teritoriji.

NA DUHOVNU KORIST

ZBIRKA "Stradanje" ovenčana je Nagradom Vukove zadužbine.

- Veoma mi znači ova nagrada - kaže Jelena Kovačević. - Ona je ohrabrenje da nastavim da stvaram. Najveće priznanje i nagrada za onog ko piše je da se njegova dela čitaju, da su na duhovnu korist čoveku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!