POSVEĆENIK DO SAMOG KRAJA: Na Novom bežanijskom groblju sahranjen profesor književnosti Aleksandar Jovanović

D. Bt.

27. 12. 2021. u 21:42

KNjIŽEVNI kritičar i istoričar književnosti retkog kova, vrstan tumač srpske poezije 20. veka i omiljeni profesor, Aleksandar Jovanović (1949-2021), juče je sahranjen na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

ПОСВЕЋЕНИК ДО САМОГ КРАЈА: На Новом бежанијском гробљу сахрањен професор књижевности Александар Јовановић

Foto Novosti

Izražavajući ponos što je bio Jovanovićev mlađi kolega i saradnik, u oproštajnom govoru dr Aleksandar Milanović je između ostalog istakao:

- Profesor je bio vernik i hodočasnik, koji je hrišćanski princip sabornosti prenosio iz crkve u svetovnu kulturu; bio je rodoljub starinskog kova, kojem je rodoljublje bilo vodič i u privatnom životu i u kulturnom delovanju; bio je pedagog i prosvetitelj, jer su vaspitanje i obrazovanje bili centralni pojmovi i vrednosti Profesorovog života. I svuda gde je delovao bio je bezgranični posvećenik: o tome svedoče brojne knjige, uređeni naučni zbornici, organizovani naučni skupovi, ali pre svega zaista brojni zauvek zahvalni učenici, studenti i kolege. A da posvećenost radu i mladima zaista nije imala granica, potvrđuje i podatak da je i pred sam kraj života, iz bolnice do detalja upravljao organizacijom prezentacije đačkih radova.

Foto: Z. Jovanović

Aleksandar Jovanović

U naučnom pristupu književnosti i kulturi, ali i u svakodnevnom životu, Jovanović se neprekidno vraćao tradiciji shvaćenoj kao živa prošlost i kao osnov za modernost - zaključio je Milanović.

Na Učiteljskom fakultetu danas će se, u 11 sati, održati komemorativni skup.

Porodična sreća

GOSPOD mu je darovao porodičnu sreću, a porodica mu je u svakom trenutku bila iznad svega: sa suprugom Radmilom odgojio je decu Nikolu i Jelenu, a oni su mu podarili petoro unučadi: Teodoru, Anastasiju, Taru, Konstantina i Evu, njegovu najveću sreću - rekao je Milanović. - Porodici, a naročito unucima, posvećivao je sve slobodno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri