PRIZNANJE KPZ SRBIJE ZA KNJIŽEVNU KRITIKU: Nagrada "Milan Bogdanović" za 2021. godinu pripala Vidaku M. Maslovariću

V.V.S.

21. 12. 2021. u 15:29

JEDNOGLASNOM odlukom žirija nagradu "Milan Bogdanović" za književnu kritiku u godini na izmaku dobio je Vidak M. Maslovarić za tekst "Suza ili mina" o stvaralaštvu Matije Bećkovića, koji je objavljen u "Ćirilici", dodatku za kulturu dnevnog lista "Dan" iz Podgorice.

ПРИЗНАЊЕ КПЗ СРБИЈЕ ЗА КЊИЖЕВНУ КРИТИКУ: Награда Милан Богдановић за 2021. годину припала Видаку М. Масловарићу

kulturno- prosvetna zakjednica Srbije

Žiri (predsednik Dušan Stojković i članovi Srba Ignjatović i Zoran Hr. Radisavljević) u obrazloženju navodi da je dobitnik nagrade "istrajavao u svom kritičarskom poslu, posvećujući se do srži traženju književnog kvaliteta".

- Nagrađenoj kritici o pesničkom delu Matije Bećkovića dao je indikativan naslov "Suza ili mina". No, on bi se, potpuno prikladno delu proučavanog pesnika, dao pročitati i kao "suza i mina", pošto u pesmama Bećkovićevim suza ima razornu moć mine, a mina zadobija blagost potekle suze. Kontrast, po Bećkoviću, nije samo ono što beskrajno razdvaja i sukobljava; on je i ono što sintetiše i miri - ističe se,dalje, u obrazloženju.

Uručenje nagrade "Milan Bogdanović" je u četvrtak, 23.decembra, u prostorijama Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)