FLERT FREJMOVA I PLES KADROVA: Izložba Ive Prlinčević u Jugoslovenskoj kinoteci

M. N. M.

21. 12. 2021. u 14:22

SLIKE Ive Prlinčević koje će od sutra biti predstavljene u Atrijumu Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj, u sklopu postavke "Flert frejmova", inspirisane su upravo - pokretnim slikama, i to frejmovima jednog od najvećih, majstora Alfreda Hičkoka.

ФЛЕРТ ФРЕЈМОВА И ПЛЕС КАДРОВА: Изложба Иве Прлинчевић у Југословенској кинотеци

Foto Privatna arhiva

Izložba, koja se otvara u 20 časova, potrajaće mesec dana, a u tom periodu će posetioci moći da pogledaju i ciklus Hičkokovih filmova u Kinoteci, a među njima i "Vrtoglavicu" i "Drž`te lopova" koji su direktno nadahnule slikarku.

- Već duže vreme bavim se idejom o međusobnoj povezanosti slikarstva i filma, te života - navodi autorka, koja će u Kinoteci predstaviti kako šesnaest ulja na platnu, duguljastog (sinemaskop) formata 55 puta 100, srednjeg (65 puta 80) i manjeg (30 puta 40), tako i jedan svoj minimalistički crtež, iz kojeg je u stvari i nastala ova serija slika, stvarana tokom Ivinih doktorskih studija (2014-2018).

U Atrijumu Jugoslovenske kinoteke publika će moći premijerno da vidi i "video podršku", delo montažera Mateje Rackova - svojevrsni film iznenađenja, nastao animacijom Ivinih slika i delova filmova koji su je inspirisali:

- Kao filmski montažer, Mateja je uspeo u pravom smislu da oživi moje slike i potvrdi ideju da slikarstvo u sebi sadrži pokret, da moje slike samo nastavljaju ples Hičkokovih kadrova, nadovezuju se na njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)