POZORIŠNI VATROMET: Beogradsko dramsko najavilo deset naslova na sceni

Vukica Strugar

20. 12. 2021. u 23:08

IMPRESIVNO je prisustvovati ovakvim momentima. Koliko se klasičnih komada postavlja na scenu!

ПОЗОРИШНИ ВАТРОМЕТ: Београдско драмско најавило десет наслова на сцени

Foto Novosti

U ovim teškim vremenima pozorište cveta, a život se gasi. I to je apsurd. Još od KPGT nisam video tako sjajnu energiju i ansambl - izjavio je Rade Šerbedžija, povodom deset premijera koje je Beogradsko dramsko najavilo za sledeću kalendarsku godinu.

A sve veliki naslov do naslova. I mnogo toga "premijerno": prvi put će u istoriji kuće biti izveden "Tramvaj zvani želja" (mada je Tenesi Vilijams devet puta postavljan u ovom teatru), prvi put će sjajni evropski reditelj Frank Kastorf režirati van nemačkog ili francuskog govornog područja, a i prvi put će sin (proslavljeni reditelj Miloš Lolić) postaviti predstavu u kojoj će jednu od uloga poveriti majci - Danici Maksimović.

Veliki pozorišni vatromet počinje sa "Zaljubljenim Šekspirom", rađenim u koprodukciji sa Jurom Frankom (jugoslovenskom skijaškom zvedom i dobitnikom srebrne medalje na Zimskim Olimpijskim igrama 1984) i njegovom kućom "Prospot". Poznati filmski hit, ovog puta u pozorišnoj verziji, režiraće Ana Tomović, premijera se najavljuje za mart sledeće godine. Sledi Sofoklova "Antigona" u rediteljskom čitanju Dijega de Brea (u maju), pa "Tramvaj zvani želja" (mesec dana kasnije) u saradnji sa Bitef festivalom - u postavci Lenke Udovički, s Brankom Katić u glavnoj ulozi. Junska premijera desiće se u Budvi, jer Šekspirov "Magbet" radi Nikita Milivojević kao koprodukciju BDP, Grad teatra, Šekspir festivala Čortanovci i Srpskog narodnog pozorišta. Leto će proteći u znaku Getea i Borisa Liješevića: za predstavu "Prafaust" adaptaciju je napravio Fedor Šili, dok se predstava realizuje u saradnji sa pozorištem Ulisis.

Jug Radivojević, Foto Tanjug

U septembru beogradsku publiku čeka Molijerov "Mizantrop" (režija Jug Đorđević) ali iz drugačije, ženske perspektive, s Ljubinkom Klarić na čelu podele. Po rečima prevodioca Bojane Denić, čuveni Kastorf razmišljao je da u BDP postavi Dostojevskog (čijim se gotovo svim delima bavio), Handkea ili Elfridu Jelinek, ipak, na kraju se odlučio za Dantea i "Božanstvenu komediju". Slobodan Obradović je napisao komad o majci i sinu, Yankee rose, pa će ga u Lolićevoj režiji videti publika u novembru:

- Bila sam zatečena, kad sam dobila ulogu. Biće to sudar Titana, žao mi je kolega - kaže u šali Danica Maksimović.

Decembar je rezervisan za goste iz BiH i Hrvatske: Haris Pašović režira predstavu inspirisanu Čehovom, "Tri sestre i Galeb", a Ivica Buljan "Idiota" Dostojevskog, sa devetnaest glumaca u podeli:

- Nisam ga do sada režirao, Dostojevski je veliki kontinent koji se osvaja kroz godine - kaže Ivica Buljan, čija je premijera 30. decembra. - "Idiot" je enciklopedija emocija, intelekta, filozofije. I jedan veliki, totalni teatar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba