INTERVJU Jug Radivojević: Pozorišna utakmica i tokom leta

Vukica Strugar

01. 08. 2021. u 13:00

U BEOGRADSKOM dramskom pozorišna utakmica traje i kada su svi drugi teatri na uobičajenom odmoru: ekipa sa Crvenog krsta igra i kod kuće i u gostima, i to u dva tima.

ИНТЕРВЈУ Југ Радивојевић: Позоришна утакмица и током лета

Jug Radivojević / Foto P. Milošević

Dok će se na sceni pod otvorenim nebom (iza pozorišne zgrade) već od 5. avgusta izvoditi predstave sve do početka redovne sezone, jedan deo ansambla biće na Brionima i u Ljubljani, ali i pripremati se za predstojeći Bitef. Uostalom, predstava Living room s potpisom rediteljske zvezde Ersana Mondtaga podići će festivalsku zavesu.

- Za razliku od prošle godine kada smo zbog korone mogli da igramo samo u septembru, ove godine počinjemo već u avgustu i do 3. oktobra izvešćemo 36 predstava, u punom kapacitetu letnjeg gledališta - kaže na početku razgovora reditelj Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog. - Scena na otvarenom raspolaže sa 180 sedišta, a mi ćemo tokom izvođenja preduzeti sve mere predostrožnosti, što znači obavezne maske i merenje temperature. Odigraćemo gotovo celokupan novi repertoar, uz jednu staru predstavu ("Let iznad kukavičjeg gnezda") u blokovima - isti naslov četiri večeri za redom, od četvrtka do nedelje. Program na "BDP Globus osiguranje areni", kako se od sada zove letnja scena, otvara "Demokratija" Veljka Mićunovića, a zatvara "Baal" koji je postavio Dijego de Brea.

* S nemačkim rediteljem Ersanom Mondtagom i predstavom Living room BDP počinje ovogodišnji Bitef?

- Mondtag kreće danas sa probama i premijerno će se pojaviti na festivalu 13. septembra. U okviru Bitefa, dan kasnije igramo i "Cement - Beograd" Sebastijana Horvata, tako da će dva naša naslova biti na ovogodišnjoj pozorišnoj fešti. Uskoro nas očekuje i premijera "Zelene čoje Montenegra" u režiji Nikite Milivojevića (10. avgusta u Budvi), rađene u koprodukciji sa Grad teatrom. Inače, na istom festivalu igraćemo i višestruko nagrađivane predstave koje su obeležile prethodnu sezonu, "Čitač" Borisa Liješevića i "Sumrak bogova" Jagoša Markovića. Sledi nastavak festivala "Ruta" na Brionima: posle pauze duže od godinu dana, regionalni susreti se nastavljaju.

* Sa kojom predstavom na Brionima nastupa BDP?

- Mi nastupamo sa komadom "Ružni, prljavi, zli" (režija Lenka Udovički) 25. avgusta, a u međuvremenu će druga pozorišta, članice unije (Dramski teatar iz Skoplja, Kameni teatar 55 iz Sarajeva, MGL iz Ljubljane, Gradsko pozorište iz Podgorice) igrati svoje naslove. Na Brionima je planirano i gostovanje "Leta iznad kukavičjeg gnezda" u rediteljskom čitanju Žanka Tomića. I tu nije kraj - pakujemo kofere i odlazimo u Ljubljanu, gde tri puta zaredom na letnjoj sceni izvodimo predstavu "Tiho teče reka Misisipi" koju je u našem teatru postavio gost iz Hrvatske Ivica Buljan.

* Da li je teško organizovati rad na dva paralelna koloseka, na sopstvenoj sceni i u regionu?

- Veoma nam je važno da kod kuće sve funkcioniše u najboljem smislu, a s druge strane da budemo i na putu, gostovanjima, pa i otvaranju Bitefa. Zato nam je tako i bogat program u letnjim mesecima. U oktobru ćemo objaviti tromesečni repertoar, sa veoma interesantnim naslovima. Očekuje nas premijera predstave "U raljama života" u režiji Andreja Nosova, po romanu Dubravke Ugrešić i u dramatizaciji Biljane Srbljanović. Sledi koprodukcija sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a radi se o Majburgovom komadu "Kamen" u postavci Patrika Lazića. S "naše" strane u podeli imamo Mirjanu Karanović, Branku Katić i Ivu Ilinčić, uz troje glumaca iz ZKM.

* Ulazi li uskoro još neko novo, poznato glumačko ime u vaš ansambl?

- U ove dve godine otvorio nam se prostor odlaskom u penziju nekih članova, pa smo mogli da popunjavamo upražnjena radna mesta. Prvi je "stigao" Miloš Biković, potom Andrija Kuzmanović i Marko Gvero, a onda Mirjana Karanović, Branka Katić i Vanja Nenadić. To su stalni članovi BDP, dakle, "na plati". Očekujemo i da Iva Ilinčić i Isidora Simijonović uđu u ansambl. Čekali smo da diplomiraju, uostalom, tako mlade i talentovane glumice su nam neophodne. Do kraja godine biće sigurno još iznenađenja.

 

Jug Radivojević / Foto P. Milošević

* Branimir Brstina nije, kako se pričalo, vaš novi član?

- Ući će umesto Slobodana Bode Ninkovića u "Zelenu čoju Montenegra", jer Boda ima već mnogo predstava na repertoaru. Tu je kao gost, ali razgovaramo da se na duže staze veže za naš teatar. U planu imam i druga glumačka imena, ali ne mogu da ih saopštim pre nego što obaveste svoje uprave da hoće da pređu kod nas. Mogu samo da kažem da nekoliko izvanrednih beogradskih glumaca ima želju da bude deo tima BDP. Inače, u svim našim pozorištima postoje umetnici koji pokazuju interes da budu deo ansambla na Crvenom krstu, što naravno imponuje i meni i kući.

* Čime to objašnjavate?

- Jednostavno, prepoznaju da se ovde dešava važan repertoar. Na adresu BDP stižu značajni autori, a i nama je u interesu da pojačamo ansambl. Pre kraja kalendarske godine sigurno će biti još lepih iznenađenja, izvesno i u sledećoj. U penziju su otišli Danica Ristovski, Srđan Dedić, Vesna Čipčić, Jadranka Selec, Jelena Čvorović, Zoran Đorđević. Sve u svemu, za dve godine biće deset novih glumačkih mesta. U kući je ukupno 87 zaposlenih i, po zakonu, u tom broju treba da ostanemo.

* Na trenutnom repertoaru su vam različiti klasični, moderni, eksperimentalni naslovi i projekti. Za svakog po nešto?

- Želimo da sačuvamo deo malo tradicionalnijeg gledališta, ali i da budemo (kao što je naglašeno u osnivačkom aktu kuće) pozorište savremenog trenutka, modernog teatra. Zato nastojimo da "pomirimo" gledaoce sa afinitetom prema klasici sa publikom koji ima senzibilitet za specifičnu poetiku. Verujem da uspevamo da održavamo taj balans.

INTERNACIONALNI ANSAMBL

* RAZMIŠLjATE li i o nekim glumcima sa strane?

- Mi smo već u predstavama angažovali zvezde kao što su Ozren Grabarić, Milena Zupančič i Rade Šerbedžija. Do kraja oktobra zatvorićemo podele za narednu godinu, pa ćemo na osnovu toga birati glumačku ekipu. Ali, ostaje interes da okupljamo velika imena iz celog okruženja. U planu je šest premijera sledeće kalendarske godine - tri naše produkcije i tri koprodukcije. Ideja je da Grabarić bude deo našeg ansambla. On je, inače, član "Gavele", ali zainteresovan je da dođe ovde.

HORVATOVA TRILOGIJA

* NA jesen vas očekuje još jedno igranje "u bloku"?

- Sredinom decembra organizovaćemo "Cement fest", pošto je Sebastijan Horvat uradio "Cement" kod nas, u SNG u Ljubljani i u ZKM u Zagrebu. Tri večeri za redom igraće se predstave, a ova fantastična trilogija će se naredne godine preseliti u glavne gradove Slovenije i Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije