NISMO POVREDILI NIJEDNU ŽIVOTINJU: Reditelji o sceni borbe petlova u dramskoj seriji "Nečista krv"

M. J. M.

12. 12. 2021. u 10:15

SCENA borbe petlova, u prvoj epizodi serije "Nečista krv" koju pratimo vikendom od 20.05 na RTS 1, inspirisana je čuvenom slikom "Borba petlova", Paje Jovanovića, jednog od naših najpoznatijih realista.

НИСМО ПОВРЕДИЛИ  НИЈЕДНУ ЖИВОТИЊУ: Редитељи о сцени борбе петлова у драмској серији Нечиста крв

Foto RTS

Prvi put je izložena u Beču 1898. godine, a njene reprodukcije su veoma tražene na tržištu, pa se našla i na šemi Vilerovih goblena.

Reditelj drugih pet epizoda serije, Goran Stanković otkrio je na kakve su probleme nailazili kada su potencijalni zapadnoevropski distributeri posmatrali tu scenu.

- Ljudi na Zapadu su postavili neke norme kako se tretiraju životinje. Imali smo jedan problem kada smo hteli da distribuiramo naš film "Nečista krv - greh predaka" u zapadnu Evropu. Bili smo prinuđeni da obrazlažemo sve scene koje se tiču nasilja nad životinjama, na primer, otkidanje glave kokoške, pevca koji je ubijen i borbe petlova.

Foto RTS

Morali smo da dokažemo da nijedna životinja u tim scenama nije prošla kroz fizičku i psihičku torturu. Neke stvari smo lakše, a neke teže dokazali, ali većinu stvari smo ipak uspeli da dokažemo - kaže Stanković.

Druga linija inspiracije za ovu scenu vezana je za specifični ogranak američkog žanrovskog filma. Reditelj prvih pet epizoda serije "Nečista krv", Milutin Petrović, gaji posebnu naklonost gaji prema filmu Motija Helmana "Borba petlova" (1974), sa Vorenom Outsom u glavnoj ulozi. Ovo ostvarenje je još zabranjeno u nekim zemljama, jer su za potrebe njegovog snimanja organizovane borbe petlova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)