SRPSKA "MELODIJA" ČUJE SE U MOSKVI: Marija Đajić i Valentina Stoilković, rediteljka i glumica, grade uspešnu karijeru u glavnom gradu Rusije

Vukica STRUGAR

06. 12. 2021. u 12:19

ZA više od sto godina postojanja Teatarskog instituta Borisa Šukina u Moskvi (pri Pozorištu Jevgenija Vahtangova, učenika čuvenog Stanislavskog), ovde su studije završile dve Srpkinje: Marija Đajić iz Trebinja postala je rediteljka, a Valentina Stojilković iz Borče glumica za koju se otimaju najpoznatiji ruski pozorišni reditelji. I ono što retko biva, bila je u prilici da bira: opredelila se za Teatar Marije Jermolove, čiji je prvak i direktor slavni Oleg Menšikov!

СРПСКА МЕЛОДИЈА ЧУЈЕ СЕ У МОСКВИ: Марија Ђајић и Валентина Стоилковић, редитељка и глумица, граде успешну каријеру у главном граду Русије

Marija Đajić i Valentina Stoilković / Foto Z. Jovanović

Vrata ruskog pozorišnog života otvorila im je zajednička, diplomska predstava "Varšavska melodija". Upoznale su se na studijama i, u međuvremenu, postale velike prijateljice. Marija je prethodno završila master studije glume na FDU u Beogradu (u klasi Srđana Karanovića) i došla na magistarske studije režije u Moskvu, dok se Valentina otisnula iz školske klupe beogradske Filološke gimnazije.

- Dobila sam stipendiju Ruskog doma, pod uslovom da položim prijemni u Moskvi. Sve se dešavalo veoma brzo. Roditelji su bili u šoku. Krenula sam potpuno sama, prvi put u Rusiju i, sticajem okolnosti, stigla u Pozorište Vahtangova - pripoveda Valentina Stoilković.

Te godine na prijemnom se pojavilo šest 6.000, a posle selekcije (u šest krugova) Valentina je bila na vrhu liste među četrdeset primljenih "srećnika". Pred diplomski, prijavila se na kasting Olega Menšikova (upravo sa scenom iz "Varšavske melodije") i odmah dobila glavnu ulogu. U predstavi "Dvanaesta noć" (rađenoj po Šekspirovoj "Bogojavljenskoj noći") postala je Olivija, a partner joj je bio Oleg u ulozi Orsina. U istom ansamblu zaigrao je i prvi ruski glumački ešelon - Aleksandra Bortič, Anton Lapenko, Aleksandar Petrov i Stasja Miloslavska.

- Oleg je divan čovek, dobar pedagog, izuzetan umetnik. Zrači neiscrpnom energijom i mladima odmah daje šansu i glavne uloge. Neposredan je, lako nalazi jezik sa svima - ističe Valentina, koju je posle odigrane predstave nekoliko pozorišta zvalo u angažman, između ostalih i slavni glumac Sergej Bezrukov, poznat van granica zemlje po seriji o Jesenjinu i filmu "Sašina brigada".

Naša glumica odlučila se za Teatar Marije Jermolove, pa sada uz "Dvanaestu noć" ima glavnu ulogu i u predstavi "Gospodin sluga", inspirisanu komadom "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija.

Marija i Valentina diplomirale su istog dana (u junu ove godine) i imale čast da njihovoj diplomskoj predstavi prisustvuje svetski poznati reditelj Rimas Tuminas, inače umetnički direktor Pozorišta Jevgenija Vahtangova.

Valentina Stoilković sa Olegom Menšikovom / Foto Teatar Marije Jermolove

- Podelio nam je predivne komplimente i izrazio žaljenje što već nismo na sceni njegovog teatra. Na inicijativu Tuminasa predstava će nastaviti da živi - kaže Marija Đajić. - Profesionalna život "Varšavske melodije" počinje 16. februara sledeće godine, kada će premijera biti u Centralnom glumačkom domu na Starom Arbatu u Moskvi.

KULTNI KOMAD

KAKO objašnjavaju naše sagovornice, "Varšavska melodija" Leonida Zorina jedan je od kultnih komada iz sovjetskog vremena, koji, nažalost, nije preveden na srpski jezik. Govori o posledicama Drugog svetskog rata i ljubavnoj priči Poljakinje i Rusa koji se susreću u za njih veoma teškim okolnostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a