DANI RUSKE KULTURE U BIBLIOTECI "VUK KARADŽIĆ" : Centralni događaj izložba "Sa hudožnikom kroz knjigu"

D. B. M.

02. 12. 2021. u 22:50

RUSKI kutak organizuje "Dane ruske kulture" , koji će se održati od 6. do 12. decembra u kragujevačkoj biblioteci "Vuk Karadžić". Manifestacija počinje otvaranjem izložbe "Sa hudožnikom kroz knjigu", čiji autori su Aleksandra Radovanović, Sanja Živković i Natalija Zavirohina.

ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ У БИБЛИОТЕЦИ ВУК КАРАЏИЋ :  Централни догађај изложба Са художником кроз књигу

FOTO: Promo

Izložba  predstavlja odabir ilustratora koji su ostavili značajan trag na ovom polju u periodu od kraja 19. veka do danas, i to kroz ilustracije koje se nalaze u knjigama Ruskog kutka NB „Vuk Karadžić“.   

Tako se na izložbenim panoima mogu videti  radovi Konaševiča, jednog od najpoznatijih ilustratora knjiga za decu, koji je radio i na restauraciji Pavlovske palate;  Samohvalova, ilustratora kako tuđih tako i svojih knjiga, tvorca brojnih scenografija i slikarskih dela;  Kočergina, na čiji rad je značajno uticalo učešće u Otadžbinskom ratu, što se može videti po tematskom odabiru knjiga, koje krase njegova dela, posle čega se u potpunosti posvetio  radu na ilustraciji dečjih knjiga;  Mavrine, koja je bila članica umetničke grupe „13“; Lapteva, koji je ilustrovao i sopstvene knjige namenjene najmlađima; Kibrika, poreklom Jevrejina, najpoznatijeg po grafikama posvećenim Lenjinu, Šmarinova i Verejskog, poznatijih  po izuzetnim  ilustracijama knjiga Dostojevskog i Tolstoja; Iljinskog, koji je u najvećoj meri ilustrovao avanturističke romane Danijela Defoa, Stivensona, Kupera; Kuznjecova, čiji mozaici i murali krase javne zgrade u Ufi; Duvidova, ruskog usvojenika iz Španije, čija opsesija je bilo slikanje

životinja, koje i u ilustracijama zauzimaju vodeće mesto; Birjukova, koji je svoj ilustratorski rad  posvetio izdanjima IK „Dečja literatura“;  Voljskog, poznatog i po zanimljivo osmišljenim kostimima i pozorišnim scenografijama;  Galjđajeva, autora preko 500 ilustracija za decu; Rebinderove, čiji radovi obiluju pejzažima i slikama sela Luščino;  Britvina, ilustratora jedne od najpoznatijih knjiga za decu „Bajka Carevič – Golubnik“ i dobitnika Solženjicinove nagrade za „izuzetan kvalitet i izražajne ilustracije bajki i mitova sveta“.  Cilj ove  izložbe je da prikaže raznolikost , bogatstvo i kvalitet ruskih ilustracija kao i osobenosti  njihovih tvoraca. 

Ostali programi podrazumevaju različite radionice i projekciju ruskihfilmova za decu i omladinu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni