DANI RUSKE KULTURE U BIBLIOTECI "VUK KARADŽIĆ" : Centralni događaj izložba "Sa hudožnikom kroz knjigu"

D. B. M.

02. 12. 2021. u 22:50

RUSKI kutak organizuje "Dane ruske kulture" , koji će se održati od 6. do 12. decembra u kragujevačkoj biblioteci "Vuk Karadžić". Manifestacija počinje otvaranjem izložbe "Sa hudožnikom kroz knjigu", čiji autori su Aleksandra Radovanović, Sanja Živković i Natalija Zavirohina.

ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ У БИБЛИОТЕЦИ ВУК КАРАЏИЋ :  Централни догађај изложба Са художником кроз књигу

FOTO: Promo

Izložba  predstavlja odabir ilustratora koji su ostavili značajan trag na ovom polju u periodu od kraja 19. veka do danas, i to kroz ilustracije koje se nalaze u knjigama Ruskog kutka NB „Vuk Karadžić“.   

Tako se na izložbenim panoima mogu videti  radovi Konaševiča, jednog od najpoznatijih ilustratora knjiga za decu, koji je radio i na restauraciji Pavlovske palate;  Samohvalova, ilustratora kako tuđih tako i svojih knjiga, tvorca brojnih scenografija i slikarskih dela;  Kočergina, na čiji rad je značajno uticalo učešće u Otadžbinskom ratu, što se može videti po tematskom odabiru knjiga, koje krase njegova dela, posle čega se u potpunosti posvetio  radu na ilustraciji dečjih knjiga;  Mavrine, koja je bila članica umetničke grupe „13“; Lapteva, koji je ilustrovao i sopstvene knjige namenjene najmlađima; Kibrika, poreklom Jevrejina, najpoznatijeg po grafikama posvećenim Lenjinu, Šmarinova i Verejskog, poznatijih  po izuzetnim  ilustracijama knjiga Dostojevskog i Tolstoja; Iljinskog, koji je u najvećoj meri ilustrovao avanturističke romane Danijela Defoa, Stivensona, Kupera; Kuznjecova, čiji mozaici i murali krase javne zgrade u Ufi; Duvidova, ruskog usvojenika iz Španije, čija opsesija je bilo slikanje

životinja, koje i u ilustracijama zauzimaju vodeće mesto; Birjukova, koji je svoj ilustratorski rad  posvetio izdanjima IK „Dečja literatura“;  Voljskog, poznatog i po zanimljivo osmišljenim kostimima i pozorišnim scenografijama;  Galjđajeva, autora preko 500 ilustracija za decu; Rebinderove, čiji radovi obiluju pejzažima i slikama sela Luščino;  Britvina, ilustratora jedne od najpoznatijih knjiga za decu „Bajka Carevič – Golubnik“ i dobitnika Solženjicinove nagrade za „izuzetan kvalitet i izražajne ilustracije bajki i mitova sveta“.  Cilj ove  izložbe je da prikaže raznolikost , bogatstvo i kvalitet ruskih ilustracija kao i osobenosti  njihovih tvoraca. 

Ostali programi podrazumevaju različite radionice i projekciju ruskihfilmova za decu i omladinu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)