ODLAZAK ĐOKE STOJČIĆA: Preminuo pisac i publicista, neumorni borac za kulturu

D. Bt.

02. 12. 2021. u 20:42

TIHO kao što je poslednjih godina živeo, u svom domu u Beogradu, preminuo je u 86. - godini, Đoko Stojčić, pisac, publicista i kulturni poslenik.

ОДЛАЗАК ЂОКЕ СТОЈЧИЋА: Преминуо писац и публициста, неуморни борац за културу

Foto M. Anđela

Karijeru je počeo kao urednik lista "Student", posle čega je postavljen za sekretara UKSK Beogradskog fakulteta, a zatim za predsednika CKSK Srbije. Bio je direktor Republičkog zavoda za međunarodnu naučnu, prosvetnu i tehnički saradnju, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN i urednik Opšteobrazovnog programa TV Beograd.

Od februara 1993. do marta 1994. bio je ministar kulture, a od 1994. do 2001. amabasador u Češkoj Republici. Objavio je 17 knjiga poezije, dve knjige proze, šest knjiga studija, eseja, polemika, tri putopisa i dve drame. Autor je prvog projekta "Istorija srpske kulture" iz 1993, dugo godina sakupljao je narodne umotvorine, a kruna tog rada je knjiga "Srpske narodne izreke", u dva toma. Knjigu su 2006. objavile "Večernje novosti". Dobitnik je velikog broja književnih nagrada, među kojima su Vukova nagrada, "Rade Drainac", "Milan Rakić"...

- Iza Stojičića ostaju njegove pesničke, putopisne, sakupljačke i kulturološke knjige, ali i sećanje na vukovskog delatnika retke vrste - kaže, za "Novosti", dr Milivoje Pavlović, njegov dugogodišnji prijatelj.

- Kao direktor Zavoda za međunarodnu kulturnu saradnju, pomogao je da zaživi poimanje srpske kulture na prostoru koji je širi od administrativnih granica srpske države. On je još pre tri decenije praktično pokazao bezobalne granice tzv. srpskog sveta. Kao ministar kulture u srpskoj vladi u vreme sankcija i drugih ograničenja, govorio je o kulturi kao našem jedinstvenom resursu i zalagao se za bolju budžetsku poziciju duhovnog stvaralaštva u celini. Borio se za kulturu kreativnosti, a ne kulturu potrošnje. Kao sakupljač narodnih izreka, i dobitnik Vukove nagrade, do kraja je ostao na vukovskoj nezamenljivoj stazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)