MONODRAMA O DOSITEJU OBRADOVIĆU: Pretpremijera u muzeju s imenom srpskog prosvetitelja u Beogradu

V.V.S.

02. 12. 2021. u 15:59

PRETPREMIJERA muzejske monodrame "Dosije Dositej" je u nedelju 5. decembra, u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu.

МОНОДРАМА О ДОСИТЕЈУ ОБРАДОВИЋУ: Претпремијера у музеју с именом српског просветитеља у Београду

Arhiva "Večernjih novosti"

Podstaknuti uspehom muzejske monodrame "Moj otac Vuk Karadžić" (koja se izvodi od 2017. godine), kustosi Muzeja Vuka i Dositeja opredelili su se da ovim specifičnim oblikom muzejske edukacije javnosti, muzejskim teatrom, predstave život i rad Dositeja Obradovića, prosvetitelja, književnika i filozofa, direktora svih škola u ustaničkoj Srbiji i prvog srpskog ministra prosvete.

Monodrama je inspirisana Dositejevim radom i njegovim dolaskom u Beograd pred kraj života, a na repertoaru muzejske scene premijerno će se naći 23. januara naredne godine. Lik Dositeja Obradovića oživljava glumac Vladimir Cvejić, koji posetioce upoznaje sa epohom u kojoj je Dositej živeo, ličnostima s kojima se susretao i atmosferom u kojoj se rađala srpska nezavisnost tokom Prvog srpskog ustanka.

Ovaj zanimljiv program održava se u autentičnom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja, u zgradi u kojoj je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva srpska prosvetna ustanova namenjena višem obrazovanju. U osnivanju škole učestvovao je i Dositej Obradović, koji se na njenom otvaranju (30. avgusta 1808. godine) đacima, roditeljima i uglednicima obratio svojim govorom "O dolžnom počitaniju k naukam".

Kako se najavljuje, spajanjem Dositejeve biografije i prostora u kome se teatar odvija u potpunosti dolazi do izražaja interpretativna moć teatra i njegove scenografije, oživljavajući poznatu istorijsku ličnost čiji život i rad je na određeni način povezan sa zgradom u kojoj se danas nalazi Muzej Vuka i Dositeja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri